Lichaamsverzorging

Kan koud douchen helpen met het bestrijden van acne?

Kan koud douchen helpen met het bestrijden van acne?

Acne is vervelend en lastig om te bestrijden, zowel op het gezicht als op het lichaam. Er zijn een hoop producten die je aan kunt schaffen om de acne te laten verdwijnen, maar zou het ook op een makkelijkere manier kunnen? Wij zoeken voor je uit of je acne zou kunnen bestrijden door koud te douchen.

Koud douchen tegen acne

Het internet, en specifiek Tiktok, staat vol met video's over de voordelen van koud douchen. En als je het zo vaak te zien krijgt, ga je je waarschijnlijk afvragen of het echt werkt. De claim die wordt gemaakt is dat koud douchen ervoor zorgt dat je huid minder olie aanmaakt, wat vervolgens zou leiden tot een vermindering in acne. Olie komt inderdaad minder makkelijk je poriën uit in een koude omgeving, dit verklaart ook waarom je huid droger is in de winter. Daarnaast kan koud water de huid ook kalmeren. Dit gaat dus de irritatie tegen die acne veroorzaakt. Koud water gebruiken is in de meeste gevallen ook beter dan heet water. Heet water kan de huid namelijk uitdrogen.

Werkt het echt?

We weten nu wat er beloofd wordt, maar werkt het ook echt? Koud douchen kan zeker helpen tegen acne, maar het is geen wondermiddel dat voor iedereen werkt. Koud douchen kan helpen bij het wegwerken van de roodheid van een puistje. Maar een overschot aan talg, verstopte poriën en vuil spelen ook een rol bij acne. En deze factoren kunnen niet aangepakt worden door koud te douchen. Koud douchen kan dus onderdeel zijn van je routine om van acne af te komen, maar uiteindelijk heb je ook een goede skincare routine nodig om het probleem volledig te verhelpen. 

Daarnaast kan koud douchen voor sommige mensen de acne juist verergeren. Koud water kan vuil en vettigheid namelijk niet net zo goed verwijderen als warm water. Zo heb je bijvoorbeeld vast weleens gemerkt dat je een vettige pan minder goed schoon krijgt met koud water dan met warm water. Dit gebeurt bij je huid dan ook. En wanneer je huid niet goed gereinigd wordt, kan je juist meer last krijgen van acne.

Onze conclusie

Uiteindelijk kan koud douchen eventueel helpen bij het bestrijden van acne, maar het is absoluut geen wondermiddel om snel een egale huid te krijgen. Het kan helpen bij het verminderen van roodheid, maar het kan de acne niet volledig wegwerken. Wij zouden aanraden om weg te blijven bij extreme temperaturen, dus douche niet met ijskoud water en ook niet met bloedheet water. Douche met warm water en gebruik waar nodig wat kouder water om roodheid te verminderen.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top