Gezichtsverzorging

'Purging' door skincare: dit is het en dit kun je eraan doen

'Purging' door skincare: dit is het en dit kun je eraan doen

Als je je veel bezighoudt met huidverzorging, komt het ingrediënt retinol je vast bekend voor. Het is goed om te gebruiken voor anti-aging en als middel tegen acne. Maar het gebruik ervan kan ook bijwerkingen hebben. Je huid kan namelijk gaan 'purgen' wat inhoudt dat je juist meer last krijgt van acne. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit is de oorzaak van purgen en hoe je ervan af komt.

Wat is purging?

Retinol zorgt ervoor dat onze huid sneller nieuwe huidcellen aanmaakt en daarbij de dode huidcellen ook sneller afstoot. Alhoewel dit erg goed is voor je huid, kan het gebruik van retinol ook zorgen voor verstopping van de poriën, roodheid, irritatie en acne wanneer je net begint met het gebruik. Het product brengt alle verstoppende viezigheid in de huid naar boven, wat kan zorgen voor puistjes een mee-eters. Dit zul je waarschijnlijk het meest terugzien rond je neus en mond, omdat je huid daar het dunst is.

Maar hoe tegenstrijdig het ook klinkt, purging is een goed teken. Het laat zien dat het product doet wat het moet doen. En gelukkig gaat het purgen na een tijdje ook wel uit zichzelf over. De purging duurt bij de meeste mensen gemiddeld vier weken.

Hoe kom je van purging af?

Blijf je retinol gebruiken

Purging gaat meestal uit zichzelf over, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het proces te versnellen of eventueel beter te laten verlopen. Het eerste wat je sowieso niet moet doen, is stoppen met het gebruik van je retinol. Hiermee gooi je eigenlijk alle vooruitgang in je huid weg en zal je in de toekomst opnieuw met de purging te maken krijgen. Het wordt alleen aangeraden om met retinol te stoppen als je huid pijn gaat doen van het gebruik of gaat vervellen. 

Versimpel je routine

Terwijl je een nieuwe retinol gebruikt is het goed om je huidverzorgingsroutine erg simpel te maken. Retinol gaat niet altijd even goed samen met andere krachtige ingrediënten en kan daardoor meer irritatie veroorzaken. Gebruik daarom een simpele reiniger en je dagcrème terwijl je de retinol introduceert in je routine. Laat al je andere crèmes en serums even liggen. 

Gebruik retinol om de dag

Helemaal stoppen met retinol is dus niet de bedoeling, maar je kunt het wel minder vaak gebruiken om je huid toch tussendoor een pauze te bieden. Je kunt je gebruik ook afbouwen naar twee of drie keer per week zodat je huid beter kunt wennen aan de nieuwe producten. Daarna kun je het gebruik weer opbouwen.

Verdun je retinol

Als je een gevoelige huid hebt, is het gebruik van retinol niet altijd even verstandig. Als je het toch graag wil toevoegen aan je routine kun je jouw retinol mengen met je dagcrème om het te verdunnen. Meng jij je producten liever niet? Dan kun je ook eerst je dagcrème aanbrengen en hier vervolgens je retinol overheen aanbrengen voor een soortgelijk effect.

Vergeet je zonnebrand niet

Zonnebrand is natuurlijk altijd belangrijk om te gebruiken. Maar zeker als je retinol gebruikt, is zonbescherming noodzakelijk. Retinol zorgt er namelijk voor dat je huid kwetsbaarder is voor beschadigingen door UV-straling. Het dragen van een zonnebrand met SPF 30 of hoger is daarom verstandig. En vergeet het niet opnieuw aan te brengen gedurende de dag.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top