Gezichtsverzorging

Waarom komt die puist iedere keer op dezelfde plek terug?

Waarom komt die puist iedere keer op dezelfde plek terug?

Je kunt er de klok gelijk op zetten en het exact voorspellen. Die puist komt iedere keer weer op dezelfde plek terug. Hoezo? Waarom vindt dat puistje het leuk om je te irriteren en steeds te verschijnen op die plek? Daar is waarschijnlijk een reden voor en hebben we voor je uitgezocht. Ook vertellen we je hoe je dat puistje vergoed kan verbannen.

Je puist kan een cyste zijn

Dat zijn ondergrondse puisten die groeien en opzwellen, maar niet uitkomen. Ze staan erom bekend elke keer op dezelfde plek te verschijnen. Een cyste ontstaat wanneer een porie vertakt en talg op de huid terecht komt. Er ontstaat een dikke, opgeblazen puist die onder de huid blijft. Vergelijk het met een ballon onder je huid, die opblaast en leegloopt. Als je hem uitknijpt is de kans dat hij nog groter wordt. Je kunt dit beter door een schoonheidsspecialiste laten verwijderen.

Je hebt een vergrote porie

Een puist kan ook steeds terugkomen op dezelfde plek door een vergrote porie. Hoe groter de porie, hoe groter de kans dat talg en vuil kan binnentreden. Cosmetica, het hebben van een slecht voedingspatroon, regelmatig je gezicht aanraken met ‘vieze handen’ of een slechte hygiëne, dus weinig je huid wassen, kunnen de vergrote poriën verergeren.

Een beschadigde porie

Komt een puistje iedere keer terug op dezelfde plek dan kan het ook zijn dat je een beschadigde porie hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te vaak en te heftig een puist hebt uitgeknepen. Het gevolg is dat de ontsteking dieper in de huid kan dringen. Het puistje geneest niet, het vermindert tijdelijk en keert vervolgens weer terug op dezelfde plek.

Is het wel een puist?

Is de puist die wel een puist? Er zijn namelijk verschillende huidaandoeningen waarvan je misschien denkt dat het een ‘normale’ puist is, maar in werkelijkheid iets anders betreffen. Misschien handig om eens te onderzoeken of het wel om een puist gaat! De volgende aandoeningen worden vaak verward met een terugkerende puist:

  • Rosacea; een probleem wat lijkt op acne
  • Abces; een vergevorderde puist is een soort abces, maar niet elke soort abces is een puist
  • Bacteriële infectie; puisten zijn ook bacteriële infecties, maar er bestaan meer bacteriële huidinfecties.

Een puistje wat dus steeds weer op dezelfde plek verschijnt hoeft dus niet een puist of mee-eter te zijn. Twijfel je? Maak dan een afspraak bij de dokter en laat het onderzoeken.

Oplossingen tegen puisten die steeds terugkomen

Er bestaan oplossingen om puisten die regelmatig op dezelfde plek terugkomen tegen te gaan.

  • Reinig je huid minimaal twee keer per dag.
  • Gebruik make-up sponsjes, borsteltjes en kwastjes niet te lang om verspreiden van bacteriën te voorkomen. Reinig de kwastjes e.d. dus regelmatig.
  • Niet te hard drukken op puistjes. De poriën raken beschadigd en zo is kans op terugkomen erg groot.
  • Verschoon regelmatig je hoofdkussen.
  • En als laatste, de kers op de taart, plan regelmatig een vriendinnendagje naar een sauna of stoombad!

 

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top