Gezichtsverzorging

Dit veelvoorkomende ingrediënt in huidverzorging kan je voortaan beter vermijden

Dit veelvoorkomende ingrediënt in huidverzorging kan je voortaan beter vermijden

Heb jij wel eens het idee dat jouw huid slechter aanvoelt nadat je facewash of toner hebt gebruikt dan daarvoor? Dit is natuurlijk het laatste wat je wil bij het gebruiken van huidverzorging. Eén ingrediënt dat veel gebruikt wordt in verzorgingsproducten veroorzaakt dit probleem: alcohol.

Betekent dit dat je alcohol volledig moet vermijden in huidverzorging? Wij hebben het uitgezocht en we hebben het antwoord voor je.

Goede en slechte alcohol

Er is een verschil tussen de soorten alcohol die in huidverzorging worden gebruikt. Niet al deze soorten zijn uitdrogend voor je huid. Vettige alcoholsoorten worden vaak gebruikt om producten te verdikken en deze komen vaak van avocado olie of palmolie. Ze zijn niet uitdrogend en kunnen zonder zorgen gebruikt worden. Andere soorten zoals ethanol, vitamine A1 en vitamine E zijn zelfs goede alcohols die voordelen hebben voor de huid. Als je die namen ziet in de ingrediëntenlijst van jouw producten dan hoef jij je dus alles behalve zorgen te maken.

Is alcohol in huidverzorging veilig?

Sommige soorten alcohol, zoals de hiervoor genoemden, zijn veilig om te gebruiken. Jammer genoeg zijn er veel meer varianten van alcohol die niet veilig zijn voor jouw velletje. Simpelere alcoholsoorten zijn bijna altijd uitdrogend voor de huid. Dit terwijl ze vaak gebruikt worden in toners en dagcrème. Let op namen als SD alcohol 40, gedenatureerde alcohol en isopropylalcohol.

Alcohol wordt vaak gebruikt in huidverzorging om een verkoelende en verfrissende sensatie te geven. Ook wordt het gebruikt om andere actieve ingrediënten dieper door te laten dringen in de huid. Dit heeft op de korte termijn voordelen, maar op de lange termijn kan het schade veroorzaken. Langdurig gebruik van alcohol kan zorgen voor wijdere poriën en acne bij mensen met een vettige huid. Dit omdat de alcohol de natuurlijke oliën van de huid wegneemt. Voor mensen met een droge en/of gevoelige huid en mensen met rosacea kan alcohol irritatie en een uitgedroogde huid veroorzaken. Hoe hoger de alcohol dus staat op de ingrediëntenlijst, hoe sneller je ervan weg moet rennen. Vooral als jouw velletje al geïrriteerd is.

Moet je alcohol koste wat het kost vermijden?

Nee, je hoeft niet ieder product met alcohol in jouw badkamer weg te gooien. Sommige producten met veel alcohol zijn juist bedoeld om uit te drogen. Denk bijvoorbeeld aan spot treatments. Deze producten kan je dus zonder problemen blijven gebruiken, maar met mate. Alcohol volledig uit jouw huidverzorgingsroutine verbannen, is alles behalve nodig. Als je alle alcohol, dus ook de goede soorten, vermijdt mis je veel voordelen die deze ingrediënten kunnen bieden. Het belangrijkste advies wat wij jou dus kunnen geven is om je bewust te zijn van de soorten alcohol die jij op jouw gezicht gebruikt. Lees de ingrediëntenlijst voordat je een product aanschaft en stop met het gebruiken ervan als je merkt dat het jouw gezicht irriteert.

Onzeker over een ingrediënt? Lees dan dit artikel over de beste apps die je hierbij kunnen helpen.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top