Beauty

Microplastic in cosmetica: dit is het en zo herken je het

Microplastic in cosmetica: dit is het en zo herken je het

Wat zit er eigenlijk precies in je favoriete lipsticks en mascara's zit? Tijd om je beautyproducten even onder de loep te nemen en te kijken naar microplastic in cosmetica. Het is deze maand namelijk Mei Plasticvrij, de maand waarin extra aandacht wordt gevraagd voor microplastics in producten. En ja, die kleine stukjes plastic zitten helaas ook in veel beautyproducten... Dit is wat microplastic precies is en zo herken je het.

Say what? Dit is microplastic in cosmetica

Microplastic zijn hele kleine stukjes plastic die je met het blote oog niet eens kunt zien. Zo klein zijn ze. Je vindt ze bijvoorbeeld in je kleding als je ze in de wasmachine doet. Dan komen er namelijk mini-stukjes plastic terecht in het water, omdat er vaak kleine stukjes plastic in de stof zitten. Niet goed voor het milieu, want uiteindelijk komen al die microplastics in de zee terecht. 

Bij microplastic in cosmetica is dat hetzelfde. Je vindt microplastic bijvoorbeeld in scrubs voor je gezicht, maar ook in mascara of lipsticks. Bij skincare spoel je zo weer kleine stukjes plastic door het riool wat er uiteindelijk voor zorgt dat er weer meer plastic in de zee komt. Niet zo fijn dus! Of het ook schadelijk is voor je lichaam en je gezondheid weten we trouwens nog niet, maar dat het slecht is voor het milieu staat vast. 

De 3 beste tips om microplastics te herkennen in cosmetica

In de maand mei - Mei Plasticvrij - wordt er extra gelet op microplastics in cosmetica. Alleen waar moet je nu precies op letten? Waar moet je beginnen? Geen zorgen, wij zetten ze drie beste tips om microplastics te herkennen in cosmetica voor je op een rij.

  • Check de ingrediëntenlijst, altijd. Er staat natuurlijk niet letterlijk op dat er microplastics in het product zitten, maar als je de ingrediënten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET) spot kun je het product beter aan de kant leggen. Ook nylon kun je beter vermijden. Deze producten zorgen er namelijk voor dat je make-up waterproof is, maar bevatten ook kleine stukjes plastic.
  • Kijk of het product keurmerken heeft. Als producten geen microplastics bevatten én geen palmolie als ingrediënt hebben gebruikt, hebben ze het COSMOS Natural: BDIH-keurmerk. Natuurcosmetica door heel Europa kan dit keurmerk hebben. Handig om op te letten dus! Meer keurmerken vind je trouwens hier.
  • Als je meer natuurlijke make-up wilt gebruiken, kijk dan eens naar vegan beautymerken.

3 x producten zonder microplastics

Zoek je cosmetica zonder microplastics of vegan beautyproducten? Via Douglas kun je gelukkig heel makkelijk filteren en aanvinken of je dierproefvrije make-up wilt of make-up zonder microplastics. We like. Dit zijn 3 fijne producten zonder microplastics die je met een gerust hart kunt gebruiken.

#1 Mascara zonder microplastic: Benefit Roller Lash

microplastic in cosmetica
Benefit Roller Lash bij Douglas.nl

#2 Foundation zonder microplastic: Too Faced Born This Way Foundation 

microplastic in cosmetica
Too Faced Born This Way Foundation bij Douglas.nl

#3 Lipstick zonder microplastic: Bare Minerals Mineralist Hydra-Smoothing Lipstick 

microplastics in cosmetica
Bare Minerals Mineralist Hydra-Smoothing Lipstick bij Douglas.nl
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top