Gezichtsverzorging

Waardoor krijg je mee-eters en hoe kom je ervan af?

Waardoor krijg je mee-eters en hoe kom je ervan af?

Mee-eters: we hebben er allemaal weleens last van in ons leven. Jong of oud. Ze worden vaak verward door puistjes, maar deze twee blijken toch écht anders te zijn. Wat het verschil is tussen de twee en hoe je van mee-eters af komt vertellen wij je graag. 

Je kan er vaak last van hebben op je t-zone; je neus, voorhoofd en kin. Daar komen mee-eters het meest voor. Bij sommigen beginnen de blackheads te komen tijdens hun puberteit en de ander krijgt er pas op zijn dertigste last van. 

Hoe ontstaan mee-eters?

Mee-eters, ook wel comedonen of blackheads genoemd, zijn simpelweg verstoppingen van je poriën. Als deze poriën verstopt zitten dan kan het talg en zweet niet meer door je huid naar buiten. Hierdoor ontstaan er zwarte puntjes of zelfs witte. Deze puntjes zijn de mee-eters. Tussen witte en zwarte mee-eters zit een verschil. De blackhead zijn open comedonen en is een propje talg. Deze kleurt zwart door de lucht. De witte mee-eters zijn gesloten comedonen en doordat het talg hierdoor niet naar buiten kan, ziet het eruit als een wit bultje in plaats van een zwarte. Deze komen het meest voor op je kin, neus en voorhoofd aangezien dat de meest vette delen zijn van je huid. Hier wordt de meeste talg aangemaakt.

Wat is het verschil tussen een puistje en een mee-eter?

Bij acne, in welke vorm dan ook, kun je vaak zelf veel doen om ervoor te zorgen dat deze puistjes verminderen of zelfs helemaal weggaan. Dit kan liggen aan je voeding, de verkeerde pil of stress. Zoals verteld speelt een mee-eter op door teveel talg en zweet. Dit heeft dus niks te maken met de binnenkant van je lichaam, maar met de buitenkant alleen. Je kan mee-eters dus ook niet van binnen aanpakken.

Wat kan je ertegen doen?

Het bestrijden van mee-eters is vaak lastig. Dit komt omdat je het alleen vanaf de buitenkant kunt aanpakken en niet via de binnenkant. Het heeft dus niks te maken met je gezondheid. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt proberen om de mee-eters te verminderen.

Clay masker/ neusstrip 

Een masker kan heel erg bijdragen aan niet alleen het hydrateren van je huid maar ook om al het vuil uit je huid te krijgen. Overtollig talg of zweet is niet iets waar we op zitten te wachten, als we denken aan een egale huid. Een gezichtsmasker is dan ook één van de snelste manieren om verstopte poriën te openen. Er bestaan inmiddels enorm veel soorten maskers die speciaal zijn gemaakt voor het zuiveren van je huid en poriën. Ook speciale neusstrips zijn ingesteld op mee-eters en wanneer je deze eraf haalt neemt hij zoveel mogelijk vuil mee. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

Exfoliëren

Scrubben kan misschien wel één van de belangrijkste dingen zijn bij het verzorgen van je huid, zodat deze gereinigd is en je poriën openstaan. Zo scrub je al het talg en zweet uit je huid. Heb je een acnegevoelige huid? Scrub dan niet al te vaak. Doe dit drie á vier keer per week.

Schone make-up tools

Dat er zich veel bacteriën ophopen in je kwasten of beautyblender is wel duidelijk. Elke keer als jij jouw make-up aanbrengt, hoopt dit product zich op in de kwast en zitten er zo veel bacteriën in verstopt. Daarom is en blijft het altijd belangrijk om je kwasten een goede opknapbeurt te geven, zo vaak als je tijd hebt. Dat schiet er bij de meesten nog weleens bij in.

Salicylzuur 

Salicylzuur is een chemische stof dat inmiddels zijn weg heeft gevonden in veel skincare producten. De stof gaat de poriën in en maakt ze los, hierdoor komt het talg tevoorschijn. Ga daarom eens op zoek naar producten waar salicylzuur in zit, dit komt vaker voor dan je denkt. Maak hiermee je gezicht in de avond schoon. Deze stof kan nog weleens jouw redding zijn, mocht je erg last hebben van mee-eters.

Dit zijn de fijnste producten 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top