Gezichtsverzorging

Alle feiten en fabels over acne

Alle feiten en fabels over acne

Als er iets is waar veel mensen mee te maken hebben gehad, is het acne wel. Tussen de 12 en 24 jaar heeft zelfs 85% van de mensen last van acne in meerdere of mindere mate. En dat is best logisch, acne is de meest voorkomende huidaandoening die er bestaat. Doordat zoveel mensen er last van hebben, worden er ook een stuk meer fabels over de huidaandoening verspreid. 

Weet jij hoe acne ontstaat? Of wat het verergert? Het kan zijn dat jij je hele leven in fabels hebt geloofd. Hier zie je alle feiten en fabels over acne. 

"Vermijd alle oliën als je last hebt van acne."

We kennen het verhaal waarschijnlijk allemaal, over je talgproductie en een vette huid. Maar niet alle oliën zijn per definitie slecht. Sommige hebben we zelfs nodig voor huidverbetering. Deze soorten olie vind je in producten die veel omega bevatten. Zalm, lijnzaad en amandel zijn voorbeelden van producten die oliën bevatten die je huid juist zouden kunnen helpen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A B I G A I L (@abis_acne) op

"Door te sporten en te zweten maak jij je acne erger."

Sporten is goed voor je, laten we dat voorop stellen. Door te sporten en je in te spannen circuleert je bloed een stuk beter. Het enige nadeel is dat je niet te lang in je sportkleding moet blijven nadat je work-out voorbij is. Het zweet kan zich mixen met de oliën die op de oppervlakte van je huid zitten, en dan heb je dus wél een probleem. Hier geen zin in? Dan is het uitermate belangrijk om na het sporten gelijk te douchen.

"Het is niet normaal om volwassen te zijn en acne te hebben."

Hoewel acne het vaakst voorkomt bij pubers is het nog steeds hartstikke normaal om ook wanneer je volwassen bent last te hebben van acne. Sterker nog, acne hebben terwijl je volwassen bent komt vaker voor dan je denkt. Wel is het zo dat acne bij volwassenen iets anders in elkaar zit. Omdat de huid van een volwassen persoon over het algemeen veel droger is dan die van pubers (dit heeft alles te maken met de productie van talg) kan het bestrijden van puistjes een stuk moeilijker zijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ACNE PRONE SKIN THERAPY (@acnelogy) op

"Je krijgt acne door junkfood!"

Vaak wordt er gedacht dat acne komt door het eten van junkfood of andere ongezonde snacks. En ja, het eten wat je binnenkrijgt heeft een kleine invloed op de algemene gezondheid van je velletje. Toch is er uit geen enkel onderzoek gebleken dat het eten van junkfood of andere ongezonde dingen daadwerkelijk de oorzaak is van je onrustige huid. 

Tot slot

Hoewel het hebben van acne niet leuk is, is het wel handig dat jij correct geïnformeerd wordt. Wanneer al je kennis over acne eigenlijk fabels zijn, wordt het nog moeilijker om correct om te gaan met je velletje. Wil je weten wat wel helpt bij je acne? Lees dan dit artikel, met deze tips ben je zo van je acne af! 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top