Lifestyle

Dit gebeurt er met je lichaam zodra je suiker uit je eetgewoonten schrapt

Dit gebeurt er met je lichaam zodra je suiker uit je eetgewoonten schrapt

We geven toe, we zijn allemaal wel een beetje verslaafd aan suiker. Nou ja, ons lichaam dan. Wanneer je al vanaf vroegs af aan suikers naar binnen krijgt, of dit nou fruit- of toegevoegde suikers zijn, is het voor je lijf een grote verandering als je deze opeens niet meer krijgt. 

Een lekkere klodder mayonaise, wat extra poedersuiker op je pannenkoek of een toast met nutella. Dit heerlijke eten is vaak niet te vermijden. Dat doen we dan ook niet. Want, wie houdt er nou niet van suiker? Toch proberen steeds meer mensen toegevoegd suiker te vermijden en schrappen het zelfs helemaal uit hun eetpatroon. Dit heeft veel gevolgen voor je lichaam. 

Verslavingsverschijnselen

Het eerste wat er gebeurt wanneer je besluit geen suikers meer tot je te nemen, zijn afkickverschijnselen. Dit is dan ook hartstikke logisch wanneer je lichaam aan iets gewend is en dit niet meer binnenkrijgt. Deze verschijnselen kunnen op verschillende manieren opspelen. Zo kan je enorme cravings krijgen, je lichaam verlangt naar de suikers die het normaal krijgt. Je gaat daarom van alles eten wat zoet is om het te compenseren. Het kan ook zo zijn dat je humeur verandert en je misschien wat chagrijnig wordt. We snappen namelijk dat het lastig is om iets te willen wat je op dat moment niet kunt krijgen. 

Verbeterde huid 

Net als zuivel heeft suiker, blijkt uit onderzoek, een groot effect op je huid. Zo kun je na jaren last hebben van acne erachter komen dat dit te maken heeft met het overtollig eten van suikers. Wanneer je dan stopt met toegevoegde suikers zal je huid hiervan opklaren en de oneffenheden zullen langzaam aan verdwijnen. Een echte skin hack dus!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Foodness.nl: Claartje Schröder (@foodnessnl) op

Je valt af

Je had het misschien al verwacht maar dit blijft één van de redenen waarom mensen ervoor kiezen om te stoppen met het eten van suiker. Je verliest namelijk gemakkelijk gewicht hierdoor. Alle toegevoegde suikers die je tot je neemt op een dag kunnen namelijk zorgen voor overtollig vet. Vooral als je véél suikers eet, wat meer van ons doen dan je zou denken. Het wordt aangeraden om niet over de 25 gram te gaan per dag maar met één flesje frisdrank zit je hier al gauw overheen. Dat geldt dus ook voor de meesten.

Goed voor je hart

Wanneer je stopt met suiker eten, heeft dit een heel goed effect op je hart. Wanneer je al binnen een paar weken minder suiker tot je neemt, krijg je een lager cholesterol en lagere vetspiegels in het bloed. Veel mensen beseffen niet hoeveel invloed suiker heeft op je hart en je gezondheid, maar dit blijkt toch echt veel te zijn.

Beter geheugen 

Vergeetachtigheid wil niemand in zijn leven hebben. De verjaardag van je beste vriendin of moeder vergeten of de zin 'dat had ik je toch al verteld?' kan dan ook voor gênante momenten zorgen. Dat hoort toch ook helemaal niet op jouw leeftijd? Nou, je gelooft het misschien niet maar dit blijkt vaak door suiker te komen. Ontzettend veel onderzoeken concluderen namelijk dat suiker je geheugen en leervermogen belemmert. Zodra je dit dus schrapt uit je voedingspatroon zul je merken dat je meer dingen onthoudt. Dat hadden wij in elk geval niet gedacht!

Het volledig schrappen van suiker uit onze gewoonten is moeilijk, daarom is het verminderen hiervan ook al een goede stap! We say try it.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top