Health

Dit zijn de redenen waarom je zoveel zin hebt in suiker

Dit zijn de redenen waarom je zoveel zin hebt in suiker

Het lijkt alsof iedereen bang is geworden voor koolhydraten. Persoonlijk ben ik erop tegen om eten een label te geven want zo is het alleen maar verleidelijker om bad foods te eten. Onze lichamen hebben soms gewoon zin in iets, en daar is niks mis mee. Het wordt pas een probleem als je het om wat voor reden dan ook steeds meer binnen wilt krijgen.

Waarom heb je zoveel zin in suiker? We snappen best dat je zo min mogelijk van dit goedje binnen wilt krijgen. Suiker is al eerder gelinkt aan ADHD, depressie, obesitas, rimpels en diabetes. Toch zou ik suiker niet al te negatief neerzetten. Door de negativiteit rond suiker is het makkelijker er om nog meer zin in te hebben. Zoals ze zeggen: slechte aandacht is óók aandacht.

Teveel zin hebben in iets is nooit gezond, dit kan namelijk duiden op een verslaving en dan heb je een heel ander probleem. Verslaving is een vervanging voor gevoelens en daden. Ze vervangen authenticiteit en kwetsbaarheid. Wanneer we zoveel zin hebben in eten dat het bijna lijkt op een verslaving, luisteren we niet naar ons lichaam maar naar het hoofd. In dit geval wil je niet je maag vullen maar je gevoelens. Heb je zoveel zin in suiker? Hier komt het waarschijnlijk door:

Emotioneel eten

Suikers maken serotonine, dit is een stofje waardoor je je minder depressief kan voelen. Als we onze gevoelens onderdrukken, is het niet gek dat we zin in suiker krijgen. We zijn geneigd om naar tijdelijke oplossingen te zoeken in plaats van voelen wat we voelen. Het is een vicieuze cirkel. Wanneer we eten omdat we verdrietig zijn, worden we alleen maar verdrietiger. Hierdoor gaan we ook meer eten. 

Gewoonte

Vroeger at ik elke dinsdagmiddag een broodje ei met oma en opa. Als ik tijd heb doe ik dit nog steeds. Het is een fijne gewoonte geworden, een herinnering. Wat ik met ei heb, kan jij met suiker hebben. Je bent gehecht aan gewoontes, ze zijn het enige wat hetzelfde is gebleven in een wereld vol verandering. Logisch dat jij die niet zo een, twee, drie kan opgeven. Als je regelmatig trek hebt in wat zoets, check dan even of jij die gewoonte niet zelf in stand houdt. 

Tekorten 

Grappig, je kan zin in suiker hebben zonder echt zin in suiker te hebben. Hoe? Doordat je tekorten hebt aan andere voedingsstoffen. Als je lichaam het idee heeft dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof hebt, geeft het automatisch een signaaltje af. Je hersenen snappen dit niet helemaal: het 'vraagt' je dan simpelweg iets te eten waar het voedingsstofje in voorkomt. Vaak zit dat stofje in iets lekkers en makkelijks. 

Diëten en water 

Diëten waar je vooral veel dingen niet mag eten, zijn vaak niet goed voor je. Vaak verwarren we dan dorst voor honger, en daar gaat het mis. Als je toch wat zoets wilt eten, blijf dan vooral bij de natuurlijkere suikers. Dit kan honing zijn, maar ook pure chocolade of fruit. Eet met mate: wanneer je klaar bent met eten is 9 van de 10 keer je craving weg.

Daar ook geen zin in? Kies dan je favoriete koekje bij de bakker of je favoriete smaak milkshake, zet je telefoon weg en geniet van élk hapje (of slokje). Zonder schuldgevoel. 

Beeld: iStock, Unsplash
Deel dit artikel
Back to top