Health

Carb-cycling: zó val je af dankzij koolhydraten

Carb-cycling: zó val je af dankzij koolhydraten

Als je aan afvallen denkt, denk je direct aan het minder eten van allerlei voedingsstoffen. Minder, minder, minder. Bijvoorbeeld koolhydraten worden - ten onrechte - gezien als de boeman in je afval journey, maar niets blijkt minder waar te zijn. Koolhydraten zijn juist goed voor je, mits je de juiste hoeveelheid inneemt. En guess what? Met carb-cyling val je juist af dóór koolhydraten te eten. 

Dit is hoe het werkt. 

Wat is carb-cyling?

Het is dé trend van het moment: carb-cycling. Klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar wat houdt het dan precies in? Carb-cycling is een dieet waarbij je de ene dag veel koolhydraten eet, en de andere dag juist weinig. Hoe je dit indeelt, kies je op basis van de hoeveelheid beweging die je op een dag krijgt. 

Rouleren

Het is dus eigenlijk een soort van roulatie tussen veel sporten is veel koolhydraten en weinig sporten is weinig koolhydraten. Carbs geven je energie, dus tijdens een dag waarop je veel beweegt is veel koolhydraten een goed idee. Wat je eet, verbrand je immers ook weer. Eet je veel koolhydraten op een dag dat je minder beweegt en is 'de weegschaal' op zo'n niet gelijk, dan heb je meer kans dat je deze koolhydraten nooit verbrandt. 

Plannen

Een voordeel dat ook direct een nadeel is aan dit speciale voedingsplan, is dat je dit dieet goed moet plannen. Je bedenkt van tevoren namelijk al op welke dagen je gaat trainen en dus meer koolhydraten eet en andersom voor dagen dat je niet van plan bent veel te gaan bewegen. Dat kan best veel tijd en energie kosten. Aan de ene kant is een planning fijn, maar het is wat minder leuk als je daardoor minder speling hebt tussen je dagen. Spontaniteit is wat minder aanwezig, om het maar zo te zeggen. 

Zelf gaan diëten 

Zit een beetje planning jou niet in de weg en kun je dat eigenlijk zelfs heel goed gebruiken? En wil je dit voedingsplan zelfs wel een keertje uitproberen? Good! Toch moeten we er wel bij zeggen dat je altijd goed moet uitkijken met het starten van een nieuw dieet. Door opeens iets heel veel (of juist heel weinig) te doen, kan je lichaam er niet direct op reageren. Wil je hier serieus mee bezig gaan, dan is het altijd verstandig om even langs een voedingsdeskundige te gaan en je door deze persoon te laten adviseren. Veiligheid voorop! 

Lees ook: Wat is zwaarder? Nadenkwerk of fysiek werk?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top