Fashion

Dit zijn de 5 redenen om suiker te schrappen

We horen en lezen steeds meer over de 'gevaren' van suiker. In Amerika wordt suiker zelfs het nieuwe cocaine genoemd en zit het in maar liefst 80% van de verpakte producten van een reguliere supermarkt verwerkt. We weten allemaal wel dat suiker niet gezond is alleen nu wordt het steeds duidelijker dat een suikervrij leven los staat van alle trends op gebied van lifestyle zoals een glutenvrij, lactosevrij of koolhydraatarm dieet. 
 
Suiker schijnt niet alleen een boosdoener te zijn om de oppervlakkige reden; omdat we allemaal graag onze broeken nog of weer willen passen. Nee, ons hele lichaam raakt in de war van suiker en het is goed om te weten wat suiker eigenlijk met je doet en dat het ook daadwerkelijk verslavend is.   
 
 
1. Bloedsuikerspiegel regulatie
De consumptie van suiker heeft een directe invloed op het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren en kan leiden tot insulineresistentie, hypo-en hyperglycemie, pre-diabetes en diabetes. Een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel kan ook schadelijk zijn voor de bloedvaten, invloed hebben op de gezondheid van het hart, de nieren, zenuwen en ogen.
 
2. Onderdrukking van het immuunsysteem 
Suiker onderdrukt het immuunsysteem door activiteit af te nemen van immuunsysteemcellen die bacteriën aanvallen. Als ons immuunsysteem niet goed functioneert vecht ons lichaam niet meer tegen ziektes of virussen.
 
Dit zijn de 5 redenen om suiker te schrappen
Beeld: iStock
 
3. Minerale disbalans
Suiker remt minerale absorptie en ontneemt het lichaam van essentiële mineralen  zoals magnesium, die we nodig hebben voor een goede werking van elke cel in ons lichaam en essentiële calcium absorptie en functie.
 
4. Brein en stemming
Als je David Perlmutter's scherpzinnige tekst over koolhydraten en suiker en het effect op de gezondheid van de hersenen heb gelezen, "Grain Brain" weet je al dat suiker krachtige effecten op stemming en het lange termijn van gezondheid van de hersenen heeft. Aangezien B-vitamines nodig zijn om suiker en koolhydraten te metaboliseren, kan het verbruik van suiker leiden tot minder aanmaak van B-complex vitamines.
 
5.Gezondheid van de huid
Suiker bindt zicht vast aan eiwitten en vetten in het lichaam tijdens de spijsvertering om "geavanceerde glycosylering eindproducten" te creëren. Dit zijn vrije radicalen die collageen en elastine verminderen in de huid, waardoor je uiteindelijk rimpels en verlies van huidelasticiteit krijgt.
 
Dit betekent niet dat je nooit meer een cupcake kan eten natuurlijk, maar wel dat je misschien twee keer nadenkt voordat je iedere dag tot 5 december een zak chocopepernoten opentrekt ;). Ook zijn er heerlijke zoete tussendoortjes en zelfs desserts te maken zonder suiker! Op sites zoals Foodness kunnen we heerlijke recepten zoals suikervrije karamel-chocolade taartjes vinden!
 
Bron / Bron
Deel dit artikel
Back to top