Gezichtsverzorging

Dit zijn de 10 anti-aging ingrediënten die je moet kennen

Dit zijn de 10 anti-aging ingrediënten die je moet kennen

Ouder worden is een deel van het leven en daar komt ook huidveroudering bij kijken. Dat ons velletje uiteindelijk tekenen van veroudering gaat vertonen, is onvermijdelijk maar wat we wel kunnen doen is door middel van huidverzorging dit proces nog even uitstellen.

Er zijn een aantal ingrediënten die in skincare voorkomen die wonderen verrichten op het gebied van anti-aging. Om jouw zoektocht iets makkelijker te maken, hebben we de allerbeste voor jou uitgekozen.Dit zijn de anti-aging ingrediënten die je moet kennen.

SPF

Zonbescherming is essentieel in de huidverzorgingsroutine van ieder mens. Jezelf goed beschermen tegen de zon kan huidkanker voorkomen, maar ook huidveroudering tegengaan. De zon is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van rimpels. Wil jij dus zo lang mogelijk rimpelvrij blijven? Smeer jouw huid dan goed in met zonnebrandcrème voordat jij de deur uitgaat. Ook als het niet zonnig is.

Vitamine C

Vitamine C is een wondermiddeltje op het gebied van anti-aging. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid steeds minder collageen. Wanneer we minder collageen in onze huid hebben, krijgen we rimpels en wordt de huid slapper. Het gebruik van vitamine C kan dit proces tegengaan en de rimpels nog wat langer weghouden. Wil jij graag meer weten over vitamine C en wat het voor jouw huid kan betekenen? Klik dan hier om er alles over te lezen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een veelvoorkomend ingrediënt in huidverzorging en dat is om een goede reden. Het is een geweldig middeltje tegen huidveroudering omdat het de huid steviger en voller laat lijken. Hyaluronzuur heeft de kracht om watermoleculen in de huid te trekken waardoor deze van binnenuit gehydrateerd kan worden. Daarnaast is het ook een stof die van nature voorkomt in onze huid wat betekent dat de kans klein is dat het zal irriteren. Het effect van hyaluronzuur op de huid is helaas tijdelijk, opnieuw crème aanbrengen gedurende de dag zal misschien nodig zijn als jij het effect de hele dag door wil kunnen zien. Voor een permanenter effect bestaan er ook hyaluronzuur fillers: de effecten hiervan blijven tussen zes maanden en twee jaar zichtbaar.

Niacinamide

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 en is snel in populariteit aan het stijgen. Het helpt tegen hyperpigmentatie, acne en beschermt de huid tegen eventuele schade. Ook is het een fijn ingrediënt om te gebruiken voor mensen met een gevoelige huid omdat de kans klein is dat het irritatie veroorzaakt. Het ingrediënt komt veel voor in anti-aging producten die je kan krijgen bij de apotheek. Dankzij zijn snel groeiende populariteit kan je het gelukkig ook steeds vaker bij de drogisterij en parfumerie vinden.

Retinol

Retinol heeft verschillende anti-aging voordelen. Het is een vorm van vitamine A, wat op zichzelf al erg goed is voor de huid en jouw lichaam. Retinol zorgt ervoor dat de huid sneller van dode huidcellen afstand doet waardoor de huid er langer jong en gezond uit blijft zien. Dit helpt tegen fijne lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en acne. Daarnaast stimuleert retinol, net als vitamine C, de aanmaak van collageen wat de huid langer jong houdt. Een groot pluspunt van retinol is dat het overal in te vinden is. Van goedkopere producten tot de allerduurste. Om van deze voordelen te kunnen genieten, hoef je dus niet ver te zoeken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Ordinary, NIOD, & more. (@deciem) op

Retinezuur

Retinol wordt uiteindelijk in jouw lichaam omgezet naar retinezuur. De voordelen van beide stoffen komen dus erg overeen. Retinezuur wordt vaak gevonden in medicatie tegen acne. Om hier gebruik van te kunnen maken, is een bezoekje aan een dermatoloog en de apotheek dus de beste optie. Retinezuur heeft helaas wel een aantal mogelijke bijwerkingen. Zo kan je last krijgen van een droge huid, jeuk en gevoeligheid van de huid. Om dit te voorkomen, kan je het beste retinezuur gebruiken in combinatie met een hydraterende dagcrème en zonnebrandcrème. Wanneer deze bijwerkingen niet verdwijnen, kan je het gebruik van retinezuur beter staken. Vraag een professional om advies wanneer nodig.

Salicylzuur

Misschien heb je wel eens van salicylzuur gehoord in combinatie met een acnebehandeling. Naast dat is het ook een hele fijne exfoliant, waardoor het tekenen van huidveroudering tegen kan gaan. Dit ingrediënt is ideaal voor iedereen die last heeft van acne en/of een vettige huid heeft. Het kan namelijk erg goed jouw poriën binnendringen en deze diep reinigen. Als jij een droge en/of gevoelige huid hebt, is dit misschien een te sterk ingrediënt. Let hier dus op wanneer jij een product met salicylzuur aanschaft.

Glycolzuur

Glycolzuur is een uitvinding waar wij niet dankbaar genoeg voor kunnen zijn. Dit ingrediënt lost het verband tussen huidcellen op waardoor jij deze makkelijker kunt verwijderen. Hierdoor lijkt jouw huid na ieder gebruik weer als nieuw. Je vindt glycolzuur terug in veel verschillende producten zoals gezichtsreinigers en toners. Producten met een lage concentratie glycolzuur (tot 10%) kan je een aantal keer per week gebruiken. Hogere concentraties kunnen een stuk minder gebruikt worden, maar deze zijn vaak niet in winkels te vinden. Voor een hogere dosis glycolzuur kan jij het beste een bezoekje brengen aan de dermatoloog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Paula's Choice Nederland (@paulaschoicenl) op

Melkzuur

Melkzuur lijkt in veel opzichten heel erg op glycolzuur en salicylzuur. Het exfolieert de huid en verwijdert dode huidcellen en vuil. Het verschil zit 'm in het feit dat melkzuur veel milder is en daardoor geschikter is voor een droge huid. Producten die melkzuur bevatten, bevatten ook vaak de andere twee zuren. Hierdoor krijg jij de voordelen van alledrie de ingrediënten, maar hoef jij je niet druk te maken over de irritatie die het zou kunnen veroorzaken. Melkzuur is dus een ideaal ingrediënt om naar op zoek te aan als jij een droge en/of gevoelige huid hebt.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur is nog een zuurtype dat vaak gebruikt wordt als exfoliant. Maar dat is nog niet alles. Azelaïnezuur zien we vaak terug in producten die bedoeld zijn om acne en rosacea te behandelen. Daarnaast helpt het tegen pigmentvlekjes en melasma. Producten met een hoge concentratie azelaïnezuur zijn alleen te verkrijgen op recept. Gelukkig werken de producten die te koop zijn met een lagere concentratie net zo goed.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top