Mama

5 work-outs die je je hele zwangerschap kunt blijven doen

Als je eenmaal hoogzwanger bent kan het erg lastig zijn om te blijven sporten, zeker met zo’n enorme zwangere buik. Veel oefeningen zijn ineens veel te moeilijk en zwaar geworden om uit te voeren, maar toch zijn er een aantal work-outs die je kan blijven doen! 

Geen motivatie om te gaan sporten met een baby bump? Misschien helpt dit: uit onderzoek blijkt namelijk dat je je lichaam kan voorbereiden op de bevalling door zo nu en dan te sporten, daarnaast zal je lichaam ook sneller herstellen na de bevalling. Daarom hier vijf work-outs die je je hele zwangerschap kan blijven doen. 

Hardlopen
Ja, het zal absoluut een stuk lastiger worden om echt hard te lopen als je buik eenmaal enorm is, maar het is toch mogelijk. Wees gewoon verstandig en voorzichtig als het gaat om de afstand en snelheid, want je kan niet meer je gebruikelijke kilometers rennen nu je zoveel extra gewicht draagt. Luister vooral goed naar je lichaam en begin door rustig te joggen. 

Zwemmen
Door in het water te sporten train je al je spieren zonder dat er bepaalde delen van je lichaam teveel belast worden. Bovendien is het een bijzonder moment tijdens je zwangerschap waarbij je je ineens heel licht voelt. Ga altijd langzaam het water in en zwem op een manier waarbij je je comfortabel voelt. 

Spinning
Een groot pluspunt hiervan is dat deze oefening inclusief een built-in seat is, dit zal je goed ondersteunen tijdens het sporten. Ook de handvaten zullen je goede steun bieden als je buik ronder en ronder wordt. Let wel goed op je ademhaling en pas op dat je niet stuitert op je stoel. 

Barre oefeningen
Heb je vroeger op ballet gezeten of nu nog steeds? Dan weet je vast nog wel hoe rustgevend het was om aan de barre op te warmen en wat langzame oefeningen te doen, en dit is dus ook een perfecte work-out voor vrouwen die een kindje verwachten. In het eerste trimester zul je alle oefeningen nog gemakkelijk kunnen uitvoeren, maar later in je zwangerschap moet je oppassen met oefeningen waarbij je op je rug ligt of je middel moet draaien. 

Yoga
Als je nog nooit yoga hebt gedaan, ga dan op zoek naar een trainer die je door je zwangerschap heen kan helpen met bepaalde bewegingen en posities. Let vanaf je tweede semester goed op dat je oefeningen op je buik vermijd, dit kan namelijk teveel druk veroorzaken op de ader die bloed naar je baby afvoert. Forceer jezelf later in je zwangerschap ook niet in posities die je balans op de proef stellen. Er zijn genoeg yoga zwangerschapsklasjes te vinden tegenwoordig.

Beelden: iStock

Deel dit artikel
Back to top