Beauty

Een slechte huid door sporten: zo voorkom je het

Een workout maakt je blij! Tijdens sporten maak je endorfine aan en van endorfine krijg je een gelukzalig gevoel. Helaas kun je van een lekkere workout óók puistjes krijgen en daar worden we juist heel ongelukkig van. Hoe komt het dat onze huid tijdens het sporten gesaboteerd wordt? Daar zijn zes redenen voor die je niet zo één, twee, drie zou verwachten. 

1. Je bent te ruig met je handdoek

Je zou denken dat het helpt om zweet van je gezicht te wrijven tijdens het sporten. Maar eigenlijk kan dit juist meedragen aan acne. Als je heel ruw met een handdoek over je gezicht wrijft kan je huid gaan irriteren en verspreid je vuil en bacteriën. In plaats van wrijven kun je je lichaam en gezicht dus beter voorzichtig deppen.

2. Je draagt katoenen kleding

Een katoenen T-shirt zit misschien heel comfortabel, maar het doet niet veel goeds voor je lichaam. Niet alleen krijg je er zichtbare transpiratie vlekken van, maar doordat katoen zweet goed absorbeert, drogen deze vlekken ook heel langzaam. Daardoor kan er vuil en olie in de huid dringen. Kies dus voor synthetische stoffen, zoals polyester of lycra. Deze drogen veel sneller.

Sporten slechte huid

3. Je sporttas is een bron van bactieriën

Bedenk maar eens waar je jouw sporttas allemaal neerzet: op de smoezelige vloer in de kleedkamer, in een veelgebruikt kluisje, op de niet altijd zo schone vloer in de auto, etc. Iedere keer als jij de band van je tas over je schouder gooit, komt hij in aanraking met zweet. Dat betekent: bacteriën! Wrijving kan bijdragen aan acne, zeker in combinatie met vuil en bacterieën. Om dit te voorkomen moet je je tas dus regelmatig met een antibacterieel product schoonmaken.

4. Je haar zit vol met producten

Zweet zorgt ervoor dat resten van haarproducten in je gezicht druppelen. Daardoor kan je huid geirriteerd raken en kunnen je poriën gaan verstoppen, met mee-eters en puistjes als gevolg. Stijl je haar dus met olievrije gel of mousse, zodat het goed in model blijft zitten. Speel tijdens het sporten ook niet met je haar, want dan komen de vuiltjes en bacterieën op je handen terecht en dus ook op je lichaam. Het beste kun je je haren in een knot doen en een haarbandje omdoen, zodat ook de plukjes in je gezicht niet in de weg zitten. Of probeer één van onze 7 andere kapsels voor tijdens het sporten.

Sporten

5. Je draagt nog make-up

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: met je make-up nog op naar de sportschool gaan. Maar dat moet je toch echt niet doen! Om puistjes te voorkomen moet je, voor je gaat sporten, alle make-up, moisturizers en crèmes van je gezicht verwijderen, want als zweet zich met oliën en vuil gaat mengen verstoppen je poriën en dat kan leiden tot acne.

6. Je maakt je yogamat niet schoon

Net als je sporttas, is ook je yogamat een bron van bacteriën. Terwijl jij je best staat te doen op de Downward Facing Dog en lekker in Child's Pose ligt, komt er zweet en vuil op je mat terecht, waardoor bacteriën en ziektekiemen zich in je mat vestigen. Maak je mat daarom na iedere yoga sessie schoon, of bedek hem met een schone handdoek.

work out

Bron beeld: Mango

Bron

Deel dit artikel
Back to top