Haarverzorging

6 x natuurlijke manieren om lichtere plukken in jouw haar te creëren

6 x natuurlijke manieren om lichtere plukken in jouw haar te creëren

Blondes have more fun, maar doorgaans ook een hogere rekening bij de kapper. Niet natuurlijke blondines moeten jammer genoeg vaker naar de haarsalon om hun haarkleur mooi te houden. Haar lichter maken door middel van bleek kost niet alleen maar geld, het is ook nog eens ongezond voor jouw haar.

Om jouw haar op een minder schadelijke manier lichter te maken, zijn er verschillende middeltjes te gebruiken. Wij hebben de beste natuurlijke manieren voor jou opgezocht zodat jij voortaan zonder haarschade highlights kan creëren.

Dit zijn de zes natuurlijke manieren om jouw haar lichter te maken.

1. Citroensap 

Dit is misschien wel het oudste trucje om je haarkleur lichter te maken. Iedereen die is opgegroeid in de jaren '70 zal dit waarschijnlijk al wel eens gedaan hebben. Het zuur in het sap van de citroen kan namelijk de kleur uit je haar verwijderen door de ph-waarde aan te tasten. De slimste manier om gebruik te maken van deze methode is door het sap in een sprayfles te gieten en het te sprayen op het haar waar je graag highlights wil. Voor het beste effect kan je het laten drogen in de zon, maar pas op dat het sap niet op je huid komt. 

2. Azijn

Azijn is een fijn middel om highlights mee te creëren op een natuurlijke manier. Als je dit thuis wilt proberen dan moet je erg voorzichtig zijn, omdat te veel azijn je haar kan beschadigen. Als je erg fijn en/of beschadigd haar hebt dan kan je deze methode misschien het beste vermijden. Als je dikker en gezond haar hebt, is het alsnog het beste om de azijn te mengen met water. Half water half azijn is ideaal. Als je bruin haar hebt dan kan je het beste witte azijn gebruiken om te voorkomen dat je haar een te warme ondertoon krijgt. Voor blondines geldt hetzelfde, maar als je een warme ondertoon wilt creëren kan je het beste appelcider azijn gebruiken.

3. Honing

Honing bevat een enzym met de naam glucose oxidase. Deze stof is bedoeld om te voorkomen dat honing bederft maar wanneer je water toevoegt, produceert het enzym een grote hoeveelheid waterstof peroxide wat perfect werkt om haar lichter te maken. Op zichzelf duurt het redelijk lang om het gewenste effect te creëren maar je kunt het proces versneller door kaneel of kardemom toe te voegen aan het mengsel. Gebruik het honingmengsel in nat haar en laat dit 1 tot 4 uur intrekken, afhankelijk van hoe licht je de kleur wilt hebben en hoe donker de natuurlijke haarkleur is. Doe je haar in een knotje en draag er een badmuts overheen tijdens het intrekken. Hitte helpt hierbij ook enorm om het proces te versnellen dus pak om de zoveel tijd je föhn erbij en droog over je badmuts heen.

4. Zuiveringszout

Zuiveringszout, oftewel baking soda, staat beter bekend om het feit dat jij je tanden ermee kan bleken maar voor jouw haar werkt het ook! Maak een pasta van baking soda en water dat niet dik is maar ook niet te dun. Breng het mengsel aan op je haar door middel van een kwast. Wikkel je lokken in folie terwijl het intrekt, een beetje hetzelfde idee als je bij de kapper zou krijgen. Focus de meeste aandacht op het haar rondom je gezicht en de puntjes. Net zoals bij de voorgaande methodes versnelt hitte het proces.

5. Zeezout

Zeezout is misschien wel de natuurlijkste manier om je haar lichter te maken. Deze methode kan je namelijk uitoefenen in de natuur. Dus als je voor jouw tropische vakantie geen tijd meer hebt gehad om je haar te laten bijkleuren, kan je dit ook op het strand doen. Maak je haar nat met het zoute zeewater en laat het in de zon drogen. Ben je nou niet in de buurt van een zee? Dan kan je dit ook gewoon thuis doen. Meng een eetlepel zeezout in 125 ml warm water en breng dit aan op je haar. Laat het tussen de tien en twintig minuten intrekken.

6. Kamille 

Kamille is niet alleen lekker in de thee, maar het heeft ook de mogelijkheid om jouw haar lichter te maken. Het bloemetje bevat namelijk een pigment genaamd apigenine. Apigenine creërt een gouden tint die zich direct aan jouw haar hecht. Meng de kamille met water en breng het aan op handdoekdroog haar. Verspreid het door het haar met een grove tandenborstel of kam. Hierbij geldt opnieuw dat hitte helpt, dus laat het haar drogen in de zon of gebruik een föhn. Kamille heeft ook nog eens het voordeel dat het je haar verzorgt, waardoor je na deze behandeling zacht en glanzend haar overhoudt.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top