Health

Meer bewegen? Dit zijn de sporttrends van dit moment

Meer bewegen? Dit zijn de sporttrends van dit moment

Sporten is goed voor je, dat is bekend. Of je nu dat strakke lijf voor de zomer wil of op zoek bent naar een nieuwe beleving, dit zijn de trends op sportgebied van dit moment.

Lees ook: 5 redenen waarom jij deze zomer nog wil surfen

Buiten 

Mede door de coronatijd hebben mensen naar manieren gezocht om buiten te sporten. Nu is dit populairder dan ooit. Het heeft super veel gezondheidsvoordelen: de buitenlucht heeft invloed op de bloeddruk en hartslag, waardoor buiten trainen minder zwaar voelt dan binnen, het verlaagt de bloeddruk en vermindert stress en het helpt bij slapeloosheid. Ook doet je mentale gezondheid er goed aan. Er is een toename van mensen die wandelen, fietsen, skeeleren, hardlopen en avontuurlijke sporten doen zoals klimmen, kajakken, surfen en wildwatervaren. Ga dus naar buiten en je voelt je beter dan ooit.

Exergaming

Ooit Just Dance op de Wii gespeeld of Fitness Boxing 2 op de Nintendo Switch? Eigenlijk is dat ook een soort sport zonder dat je het zelf doorhebt en zonder dat je het huis verlaat. Dit zijn voorbeelden van exergaming: een combinatie tussen ‘exercise’ en ‘gaming’, oftewel sporten met een spelelement. Daarbij worden mensen op een speelse manier uitgedaagd om meer of langer te bewegen. Pak de Wii dus maar weer eens uit de kast en dans er op los. Heb je een VR-bril in huis? Ook Virtual en Augmented Reality spelen een rol in de sportwereld. Voorbeelden hiervan zijn Beat Saber en Echo VR.

Forest bathing

Als jij weleens in het bos loopt, herken je het misschien wel. Je hoort de vogels, ziet de zon door de bomen schijnen en komt tot rust. Dit is ook het doel van forest bathing, waarbij je de natuur opzoekt om op te laden. Dit doe je door rustig te wandelen, het gaat namelijk niet om de afstand of de tijd die je aflegt. Het gaat er juist om dat je rustig aan doet en alle indrukken op je laat inwerken. Het liefst op een langzamer tempo dan dat je normaal naar de supermarkt loopt. Natuurzwemmen en trailrunning (een sport die bestaat uit hardlopen over paden) hoort er ook bij. Het doet je goed, je krijgt onder andere meer energie, een betere huid en een betere slaap.

Sporten in het donker

Er zijn mogelijkheden om te sporten in het donker. Het heeft veel voordelen en wint aan populariteit. Met high-intensity training met luide muziek en een paar subtiele neonlichten (het is niet helemaal donker), focus je je bijvoorbeeld volledig op jezelf en is het net alsof je in een nachtclub staat. Je voelt je vrij en niemand ziet je rode, bezwete hoofd: beter!

Cozy cardio

Niet zo'n zin om jezelf in het zweet te werken en liever wat comfort? Dan is cozy cardio iets voor jou.  Bij cozy cardio gaat het vooral om plezier halen uit het bewegen: geen felle TL-verlichting en drukke muziek, maar een gezellige, huiselijke sfeer met kaarsjes, ontspannende muziek of terwijl je je favoriete serie kijkt. Ook hoef je er geen strakke kleding voor aan, alles gaat om het comfort. Houd dus lekker je badjas aan en wandel op de loopband, terwijl je je favoriete serie kijkt.

Bron: ikpas.nl | asr.nl | dailycappuccino.nl
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top