Health

4X stappen om jezelf weer te kunnen opladen

4X stappen om jezelf weer te kunnen opladen

Soms moet je even een stap terug nemen om tot rust te komen, en met deze stappen kun je jezelf weer helemaal opladen om tot de beste versie van jezelf te komen.

1. Energieniveau bijhouden

Het is belangrijk dat je je energieniveau bijhoudt, en je kunt jezelf het beste deze vragen stellen:

  • Wat ben ik op dit moment aan het doen?
  • Hoe voel ik me daarbij?

Als je deze vragen een paar keer per dag stelt aan jezelf helpt het inzicht geven over wat je allemaal doet op een dag. Je kunt dan beter bepalen wat goed voor je is en wat de activiteiten doen met je gevoel en energieniveau. Ook kun je op deze manier beter met stress omgaan en bedenken wat je sterker maakt.

2. Zelfbewustzijn voor jezelf

Als je weet wat je aan het doen bent  en welk gevoel je erbij krijgt, kun je de volgende dingen vragen:

  • Waarom doe ik het?
  • Wat is belagrijk voor mij in mijn leven?
  • Waar krijg ik energie van, en wat kost mij juist energie?

Ook deze vragen kun je jezelf meerdere malen per dag stellen. Ook in de verschillende aspecten in je leven, zoals je relaties, je gezinsleven, je gezondheid, je vrije tijd en je werk zijn dit belangrijke vragen om erachter te komen of de dingen die je doet nog wel van toegevoegde waarde zijn.

3. Accepteren en veranderen

Nu je in de eerste twee stappen vooral hebt gereflecteerd, is het tijd om er iets mee te doen. Je weet nu welke zaken er voor gaan en welke minder belangrijk zijn, wat helpt bij de stressweerbaarheid van jezelf. Je kunt kijken naar welke dingen je niet kunt veranderen: deze dingen moet je leren te accepteren. Kun je iets niet accepteren? Dan is het tijd om het te veranderen. Dat hoeven geen grote veranderingen te zijn: je hoeft niet gelijk met je baan te stooppen of je relatie te beëindigen. Als je zit met werk kun je jezelf voornemen na werktijd geen mails meer te checken, en als het gaat om de relatie kun je proberen goede en diephartige gesprekken te voeren.

4. Wandelen

Ook kun je problemen al snel oplossen door het even los te laten en bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen of sporten. Veel wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat lichamelijke inspanning helpt bij het creëren van mentale rust, omdat je het stresshormoon cortisol kunt afbreken. Maar ook sociaal contact en praten blijft erg belangrijk, ook als je het eigenlijk niet durft.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top