Health

Buitenlucht is goed voor ons: 3X manieren om vaker buiten te zijn

Buitenlucht is goed voor ons: 3X manieren om vaker buiten te zijn

We komen soms nog maar weinig buiten. We hebben het veel drukker en waarderen de buitenlucht minder. Maar toch is het belangrijk om frisse lucht te krijgen.

Tijd in de buitenlucht

We zijn niet gemaakt om de hele dag binnen op een kantoor of thuis te zitten: ons lichaam heeft de buitenlucht écht nodig. Toch brengen we de meeste tijd vaak binnen door, terwijl dat vroeger heel anders was: toen ging je naar binnen als het echt niet anders kon. Buiten tijd doorbrengen brengt veel voordelen met zich mee, zoals:

 

  1. Betere conditie: Door buiten te bewegen, denk aan wandelen, fietsen of hardlopen, krijg je een betere conditie, wat op de lange termijn beter is voor je immuunsysteem. Ook wordt je fitter, sterker en blijven je spieren en gewrichten soepeler, maar ook dat je lekkerder in je vel gaat zitten.
  2. Goede weerstand: Zonlicht helpt bij de aanmaak van vitamine D, en vitamine D heb je nodig voor sterke tanden en botten. De kans op despressie, chronische vermoeidheid, slapeloosheid en botontkalking wordt aanzienlijk kleiner wannneer je minimaal een half uurtje per dag in de zon doorbrengt. Ook zorgt de zon ervoor dat je dopamine aanmaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Vooral tussen 11:00 uur en 15:00 uur is er veel licht om voldoende vitamine D aan te maken.
  3. Creatief en productief: Buiten zijn zorgt voor meer zuurstof in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het brein gestimuleerd word, het makkelijker is problemen op te losser en je creatiever gaat denken. Ook zul je merken dat je na een wandeling in de buitenlucht productiever zal zijn, beter kunt concentreren en meer kunt onthouden. Daarnaast helpt buiten zijn ook met het hoofd leegmaken. Je kunt alles een beter plekje geven en de dagelijkse stress van je af krijgen.

Wat kun je doen?

Buiten zijn is dus heel goed voor je, en met deze tips ga je vaker het huis uit:

 

  1. Maak het een prioriteit: Zorg ervoor dat je jezelf herinnert dat je ook echt vaak buiten wil zijn. Let erop dat je dit in je dagelijkse routine betrekt en dat je elke dag wel iets buiten gaat doen. Of dit nu naar de supermarkt fietsen of wandelen met de hond is, elke frisse teug buitenlucht is al beter dan die van binnen.
  2. Buiten pauzeren: Lunchen hoeft niet altijd binnen, maar kan ook buiten. Loop bijvoorbeeld naar die lekkere lunch- of koffietent of ga simpelweg gewoon buiten zitten en absorbeer wat fijne zonnestralen. Als is het maar vijf minuutjes: het zal je zeker goed doen.
  3. Morning walk: Een wandeling in de ochtend doet écht wonderen. Je kunt je goed voorbereiden op de dag en geeftje gedachten een positieve draai. Hier kun je de rest van de dag van profiteren, en je zult merken dat je een stuk vrolijker en energieker bent.
Deel dit artikel
Back to top