Health

8 manieren om de gezondheid van je lever een boost te geven

8 manieren om de gezondheid van je lever een boost te geven

Als er één orgaan is waar we medelijden mee mogen hebben, dan is het wel onze lever. Hij heeft namelijk meer dan 500 functies en is super belangrijk voor je gezondheid en vitaliteit. Het is dan ook niet gek dat we onze lever soms even moeten verwennen en boosten. Hij is niet voor niets 24/7 voor jou bezig. Wij vertellen je hoe je dit kunt doen.

8 manieren om de gezondheid van je lever een boost te geven 

Wist je dat je lever ontgiften de sleutel is tot een gezonde galproductie? Zonder gal zouden we geen vette maaltijden kunnen verteren. Dit zou kunnen leiden tot gevoel van een langzame en zware spijsvertering, een opgeblazen buik en problemen met de darmpassage. Rust en regelmaat zijn super belangrijk als jij je lever en andere organen wilt ondersteunen. De lever heeft namelijk hele verschillende en vooral belangrijke functies. Denk aan energie, ontgifting, hormonale balans, stofwisseling, schildklier etc. Met de volgende tips kun je dit orgaan dagelijks ondersteunen:

  • Gebruik ondersteunende voeding als haver(vlokken), avocado, asperges, gekoorte broccoli/bloemkool, knoflook, rucola, radijs, water/tuinkers, wortel, paksoi, witlof, andijvie, artisjokken, bietjs en gember.
  • Zorg ervoor dat je dagelijks een sapje van Frecious als energy booster drink. 
  • Eet vooral groene groentes, want deze bevatten veel chlorofyl (bladgroen) en dat helpt bij ontgiften. Drink ook eens brandnetel of detox thee. Hier zitten namelijk allerlei kruiden in. 
  • Let op je kooktechnieken. Ga voor kort koken, stoven, stomen en grillen. Ga liever niet bqakken of frituren. Bak vooral langzaam, zodat er minder schadelijke stoffen vrij komen. De smaak is vaak ook nog eens lekkerder.  
  • Eet voldoende eiwitten. Aminozuren zijn belangrijk voor dit orgaan. Eet bijvoorbeeld als ontbijt kwark en als avondeten een stukje zalm. 
  • Bak in rijst-olie, kokos- of olijfolie of ghee. Bak niet in zonnebloemolie, want je wilt juist de hoeveelheid omega 6 laag houden.
  • Ga voor gefilterd water. Dit kan namelijk verschil maken, vooral als je gevoelig bent voor chloor of andere ongewenste elementen in het water. 
  • Eet voldoende vezels! Deze zorgen namelijk ervoor dat door de lever in de darm geloosde afvalstoffen niet opnieuw opgenomen kunnen worden. Afvalstoffen verlaten via de darm het lichaam, doordat vezels zich binden aan de galvloeistof. 

Weet wel dat je lever alleen goed zijn werk kan doen als hij voldoende vitaminen en mineralen tot zijn beschikking heeft. Vooral Choline en B-vitamines zijn goed voor dit orgaan. Deze zitten vaak in een goede Multi vitamine.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top