Health

Hooikoorts? Dit kan het verminderen

Hooikoorts? Dit kan het verminderen

Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken, en er is een nieuwe methode om hooikoorts tegen te gaan. Maar werkt het echt?

Medische tape tegen hooikoorts

Tape is bijna overal goed voor: het maakt losse delen vast en verbindt ze met elkaar. Bij sporters helpt het tegen blessures, maar wist je dat tape ook kan helpen in het pollenseizoen? Veel fysiotherapeuten raden het al aan, maar werkt het ook écht zo goed?

Hoe werkt het?

Je hebt het vast wel eens gezien: dat kleurrijke tape van stof op de spieren van sporters. Dit zijn dezelfde plakkers als die worden gebruikt bij mensen die gevoelig zijn voor pollen. Als mensen in aanraking komen met iets waar ze allergisch voor zijn, geeft het lichaam een stofje, histamine, om het allergeen te bestrijden. Maar de pollen zijn niet het probleem van het gesnotter en genies, maar juist de histamine die door het lichaam aangemaakt wordt. De sporttape kan hierbij helpen: door de plakkers op de rug en borst te bevestigen, zou het de afgifte van histamine tegengaan. Hoe het écht werkt is nog niet duidelijk, maar onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de huidsensoren die geprikkeld worden. De tape zou kalmerend werken op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefselvlies, waardoor het lichaam minder histamine vrijgeeft en je dus minder last hebt van de pollen.

Feit of fabel?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan over de werking van deze tape tegen hooikoorts. Uit onderzoeken uit 2016 en 2017 blijkt dat de tape zorgt voor ongeveer vierentachtig procent minder klachten in het pollenseizoen. Bijna alle symptomen werden minder, en bij sommigen verdwenen de klachten zelfs volledig. Nu denk je: 'in huis halen die tape', maar er zit een addertje onder het gras: de studie werd uitgevoerd in opdracht van het bedrijf FysioTape. Je raadt het wel: dit is de producent van het bekende sporttape die zou helpen tegen hooikoorts. Hierdoor is het mogelijk dat zij alleen de positieve aspecten met de bevolking.

Meer onderzoek

Zoals al eerder besproken weten we dus niet of de tape écht werkt tegen hooikoorts, en hier zijn de onderzoekers zich ook bewust van: zij geven aan dat er meer onderzoek naar dit magische middel en de werking op het menselijk lichaam nodig is. Het is dan ook wel heel erg lastig om gelijk een conclusie te kunnen trekken, omdat hooikoortssymptomen erg kunnen verschillen en de omgeving ook een grote rol speelt. De hoveelheid pollen kan per plaats en dag erg verschillen, en de allergische reacties daarop verschillen dan ook erg per persoon.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top