Lifestyle

Dit (goede) effect heeft een koude temperatuur op je nachtrust

Dit (goede) effect heeft een koude temperatuur op je nachtrust

In deze vreselijke kou liggen we het liefst met tien pyjama's en zes kruiken in bed. Toch heeft slapen met koude temperaturen een goed effect op je lichaam en je zou er zelfs beter (!) door gaan slapen. Is dit ook echt zo? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Dromen of nachtmerries over je ex: dit zijn mogelijke redenen

Slapen in koude temperaturen

We krijgen al koude rillingen bij de gedachte aan slapen zónder de tien lagen die je in bed aan hebt. Maar, volgens de Amerikaanse Sleep Foundation is slapen met zo min mogelijk laagjes toch echt beter voor je. Ze raden zelfs aan om je kamer ook 'lekker' koud te laten voor je onder het wol kruipt. Allemaal leuk en aardig (not), maar waarom is dat dan zo?

"Wanneer we slapen, went ons lichaam aan de kamertemperatuur', legt Michael Decker, van de American Academy of Sleep uit. "Doorgaans kan je het beste slapen wanneer je lichaamstemperatuur een beetje verlaagd is in een frisse ruimte." Je lichaam moet dus harder werken om weer warm te worden als de omgeving koud is. Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je een betere nachtrust hebt. Wow!

Ramen open

Begrijp ons niet verkeerd, het is óók weer niet de bedoeling dat het aanvoelt alsof je buiten ligt. De ramen hoeven dus niet wagenwijd open, maar op een kiertje is wél een goed idee. Voel je de tocht op je lichaam, dan kun je het raam nog wat verder dichtdoen. Slapen in de tocht is ook weer niet gezond en de boosdoener voor 's nachts wakker schrikken.

Stress levels

Oké, je kunt dus beter slapen in een koude temperatuur, maar er is nóg een fijn effect aan dit fenomeen. Volgens de American Pysiological Society speelt het weer ook een rol wat betreft jouw stress levels. Zo werkt het: Het stresshormoon cortisol daalt vaak in de winter (en dus koude temperaturen), maar in de zomer stijgt deze juist. Cortisol verstoort je slaapritme, dus dat betekent dat je in de winter een stuk beter zal slapen én minder stress hebt. Win-win.

Lees ook: Extreem vermoeid de laatste tijd? Dit kunnen óók oorzaken zijn

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top