Health

Extreem vermoeid de laatste tijd? Dit kunnen óók oorzaken zijn

Extreem vermoeid de laatste tijd? Dit kunnen óók oorzaken zijn

Voel jij je de laatste tijd alleen maar moe? Dat is geen fijn gevoel natuurlijk. Het liefst kom je hier zo snel mogelijk van af en ga je weer energiek door het leven. Toch kan vermoeidheid ook voor een langere tijd blijven en kan dit zelfs extreem worden. Wie weet komt het wel door één van deze oorzaken.

Potentiële oorzaken extreme vermoeidheid

Vaak wordt er gekeken naar oorzaken als stress, een slecht voedingspatroon of een groot gebrek aan slaap als je vermoeidheid als klacht ervaart. In veel gevallen is dit ook juist, maar als je nog steeds uitgeput bent wanneer je al deze dingen aanpakt, dan moet je de oplossing toch echt ergens anders gaan zoeken. Heb je al eens gekeken naar deze oorzaken die vaak over het hoofd worden gezien?

Je gaat te weinig naar buiten

In koud en grijs weer blijven we natuurlijk het liefst binnen onder een dekentje op de bank. Wie wil er nu naar buiten? Het antwoord: jouw lichaam wil heel graag naar buiten. Mensen zijn producten van de natuur en die horen niet altijd binnen te zitten. Buitenlucht geeft je energie en een zielig straaltje zonlicht ook. Hups, naar buiten met die handel. Kun je meteen lekker een rondje gaan wandelen.

Slaapstoornissen

We schreven net al dat een slaapgebrek ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent. Maar ook al ga je op tijd naar bed, een lange nachtrust betekent niet direct een kwalitatieve nachtrust. Het kan zijn dat je een slaapstoornis, zoals slaapapneu of slapeloosheid hebt. Dit wordt vaak afgeschreven als 'gewoon slecht geslapen', maar het kan zeker een diepere impact hebben op je energielevels. Je kunt voor de zekerheid altijd even langsgaan bij je huisarts als je denkt dat je een slaapstoornis hebt.

Wat je zelf al kunt doen om een betere slaapomgeving te hebben, is om bijvoorbeeld je slaapkamer opgeruimd en netjes te hebben voor je het bed in stapt. Slaap in een koele omgeving en laat je telefoon een uur voor het slapen alvast achterwege. Alles om je slaappatronen te verbeteren!

Intoleranties 

Een andere oorzaak die ook vaak over het hoofd gezien wordt, zijn intoleranties wat betreft jouw voeding. Het innemen van voeding waar jij eigenlijk intolerant voor bent kan zorgen voor diepe dalen in jouw energielevels. Het herkennen van eventuele intoleranties is hier dan ook echt van belang om het probleem aan te kunnen pakken. Misschien kun je je hier eens in verdiepen?

Schimmels

Een onveilige, onhygiënische omgeving kan er ook voor zorgen dat jouw energielevel daalt. Schimmels en infecties in je huis bijvoorbeeld, zijn vaak minder makkelijk te spotten, maar ze kunnen wel jouw gezondheid flink aantasten. Uiteindelijk kunnen infecties ook jouw lichaam binnendringen. Dit zie je natuurlijk ook niet fysiek gebeuren, maar dat betekent niet dat het er niet is. Ga bij twijfel altijd langs bij een huisarts en zorg er sowieso voor dat je immuunsysteem sterk is.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top