Health

Is matcha gezonder dan koffie? Alle feiten op een rij

Is matcha gezonder dan koffie? Alle feiten op een rij

Matcha lijkt met de dag populairder te worden. Veel mensen zijn enorm fan van dit groene drankje en kiezen 'm zelfs vaak nog boven de allerpopulairste: een kop koffie. Matcha zou namelijk een 'gezondere keuze' zijn, maar is dit ook echt zo? We hebben alle feiten voor je op een rij gezet.

Is matcha gezonder dan koffie?

Wat is matcha eigenlijk? Dit drankje is een speciale soort groene thee dat uit Japan komt. De theebladeren worden gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder. Los je de poeder dan op in heet water, dan krijg je dat felgroene drankje. Als je er nog eens opgeschuimde (plantaardige) melk aan toevoegt, staat het bekend als een matcha latte. Deze soort thee bevat veel wél meer cafeïne dan andere theesoorten en zelfs bij sommige soorten koffie... Uiteindelijk kun je dit berekenen tot ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne, maar toch blijkt matcha gezonder te zijn dan ons bakkie leut.

Gezondheidsvoordelen van matcha

De reden dat matcha zoveel gezonder is dan koffie, zijn de vele gezondheidsvoordelen die dit Japanse drankje heeft. Ja, het bevat veel cafeïne, maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn! Hieronder lees je een aantal gezondheidsvoordelen van matcha.

  1. Cafeïne: Het stofje geeft in koffie een energiepiek die twee tot drie uur aanhoudt. Dat is handig als je even alert moet zijn, maar kan ook nervositeit opwekken en geeft later weer een energiedip. De combinatie van cafeïne en L-theanine in matcha geeft een stabielere soort energie, zonder dat je zenuwachtig wordt of een energiedip krijgt. Dit kan zes tot acht uur duren.
  2. Weerstand: In matcha zit veel vitamine A, vitmaine C, calcium en kalium, waardoor je je weerstand een boost geeft.
  3. Detoxen: In de theebladeren zit chlorofyl: een natuurlijk kleurpigment dat de groene kleur veroorzaakt en fotosynthese mogelijk maakt. Door deze stof kan je lichaam schadelijke metalen binden en afvoeren. Dit werkt met ontgiftend effect.
  4. Goed voor de lijn: De groene substantie houdt je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel last hebt van suikerpieken en -dalen. Je krijgt dan minder zin om te snacken, wat weer goed is voor de lijn.
  5. Antioxidanten: Antioxidanten helpen tegen vrije radicalen die weefsels en cellen kunnen beschadigen. Er zitten veel antioxidanten in matcha die op de lange termijn kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
  6. Kalmerend: L-theanine geeft een kalmerend effect: je hartslag kalmeert en stress en engst wordt vermindert. De stof stimuleert de productie van neurotransmitters in je brein, waardoor je zowel ontspannen als alert kunt zijn.
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top