Health

Matcha: waar is het goed voor en wat doet het met je lichaam?

Matcha: waar is het goed voor en wat doet het met je lichaam?

Een trend die sinds een jaar haar opmars maakt en steeds bekender wordt, is matcha. Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op de menukaart van een restaurant of een koffietentje. Matcha latte's, smoothies met matcha of matcha thee; je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een matcha-variant van. Maar wat is matcha eigenlijk precies, waar is het goed voor en wat doet het met ons lichaam?

Wat is matcha?

Matcha is groene thee die afkomstig is van de theeplant Camellia Sinensis. Dit is niet zomaar een groene thee, maar het zijn enkel de jonge groene theeblaadjes die zorgen voor matcha. Ongeveer drie weken voordat de bladeren worden geoogst, worden de struiken afgedekt met zeil zodat de bladeren afgeschermd worden van het daglicht. Van groot belang is dat de bladeren zich deze laatste weken in de schaduw ontwikkelen. Dit is namelijk het geheime recept wat zorgt dat matcha zo bijzonder is. Doordat het groeit in de schaduw ontstaat er in de theebladeren meer cafeïne en L-theanine dan in alle andere soorten 'normale' theebladeren die wij kennen. Dit maakt ook dat ze er donkerder uitzien. Daarnaast vertraagt de schaduw het groeiproces waardoor er meer tijd is om deze stofjes aan te maken. Aan het einde van het groeiproces worden de toppen zorgvuldig geplukt. 

Matcha poeder

Nadat de toppen zijn geplukt, worden enkel de beste blaadjes te drogen gelegd. Ze zullen opkrullen en uit elkaar vallen. Hierna worden de overige blaadjes die nog vast zaten aan de steel verwijderd en wordt alles op een hoop gelegd. Nu kan het malen beginnen. Er wordt met een vijzel gestampt om alles zo fijn mogelijk te malen tot poeder. Het poeder krijgt een frisse appeltjesgroene kleur. Wel is het van groot belang dat het malen op een zeer laag tempo wordt gedaan. Als het te snel gaat, kan er hitte ontstaan en dit komt niet ten goede van de kwaliteit van de matcha. De smaak gaat door de warmte namelijk erg achteruit, want het verliest haar aroma's. Om aan te geven hoe belangrijk dit is: voor 30 gram matchapoeder wordt wel een uur gemalen. Geen wonder dat het een duur product is. Je herkent een goede matcha aan haar zoetheid en een diepe smaak. Matcha van minder goede kwaliteit komt vaak van onderaan de theeplant.

Matcha everywhere 

Door de poedervormige substantie van matcha kan je er veel kanten mee op. Je kan het toevoegen aan maaltijden en dranken. Waar je het ook aan toevoegt, het desbetreffende product zal zich omtoveren in iets groenkleurigs. Zo hebben velen geëxperimenteerd met de poeder. Je ziet het verschijnen in zowel zoete als hartige etenswaren, want met beide is het perfect te combineren. Zo bestaat er matchaijs, -chocolade, -pannenkoeken, -smooties, -koffies en nog veel meer. 

Waar is matcha goed voor?

Matcha van zeer goede kwaliteit is heel gezond voor ons lichaam. Matchathee is bijvoorbeeld veel gezonder dan de 'normale' alledaagse theesoorten die wij drinken. Matchathee bevat namelijk vijf keer zo veel antioxidanten. Het reinigt ons lichaam dus heel intensief. Daarnaast heeft het een kalmerende werking doordat het poeder het aminozuur L-theanine bevat. Drink je dagelijks een kopje matchathee? Dan geef je jouw stofwisseling een enorme boost én het helpt je bij het sneller verbanden van vet. Je zou een klein theelepeltje matchapoeder ook gewoon in een glas water kunnen mengen. Zo krijg je nog meer energie voor de dag. Ook zorgt matcha ervoor dat het cholesterol in je bloed wordt verlaagd en dat het diabetes type 2 vermindert. Als laatste is matchapoeder rijk aan verscheidene soorten stofjes zoals calcium, Vitamine A en C, kalium, ijzer, chlorofyl en eiwitten. Zeker weten dat jij je beter gaat voelen als je dagelijks een kleine hoeveelheid matcha tot je neemt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MATCHA CAFÉ MAIKO (@matchacafemaiko) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Plant Runner (@plantrunnertruck) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matcha (@matcha) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matcha (@matcha) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matcha (@matcha) op

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top