Health

Kun je écht je lichaam detoxen met sapkuurtjes?

Kun je écht je lichaam detoxen met sapkuurtjes?

Gezond worden met sapkuurtjes, dat is iets wat velen proberen. Maar wat doet het met je lichaam?

Wat is een sapkuurtje?

Bij een sapkuurtje drink je een paar dagen tot een paar weken alleen maar groente- en fruitsappen. Hierbij is vast voedsel geen deel van het dieet, en zul je dus verschillende sappen moeten drinken om aan de benodigde vitaminen en vezels te komen. Mensen doen dit om af te vallen of wat rust aan het lichaam te geven. Ook zal een kuur het lichaam detoxen en is het bedoeld om giftsoffen uit het lijf te halen. Een vrij extreem dieet, waarbij enthousiastelingen en aanhangers bij zweren dat het allerlei gezondheidsvoordelen geeft. Maar wat is er waar van deze claims?

Detoxen van het lichaam

Ons lichaam is dag in dag uit bezig met detoxen. De nieren en de lever zorgen ervoor dat alles wat niet in het lichaam hoort, gefilterd en gescheiden wordt, om er vervolgens vanaf te komen. Een sapkuur zal de eerste paar dagen geen kwaad doen, maar winst levert het ook niet echt op. Je hebt geen kuur nodig om het luchaam te ontgiften, omdat het prima in staat is dit zelf te doen. Ook om je lichaam wat rust te geven is een sapkuur niet nodig: Je nieren en je lever moeten namelijk wat te doen hebben en geprikkeld blijven, omdat ze anders op een lager pitje zullen gaan werken. Het hele systeem stilleggen is dan ook helemaal niet handig om te doen. Wel kun je je gezonder voelen na een aantal dagen aan een sapkuurtje te doen, maar dat komt wellicht doordat de meeste mensen een vrij ongezond dieet hebben. Wanneer je dan gezonde stoffen binnenkrijgt, voel je je een aantal dagen beter, maar dit zal geen stand houden.

Afvallen?

Ook wanneer je een aantal kilo's af wilt vallen zal een sapkuurtje niet helpen. Wanneer je kauwt gaan er verschillende prikkels naar de hersenen waardoor je je verzadigd gaat voelen. En je raadt het al: sapjes hoef je niet te kauwen. En dus mis je de prikkels die je verzadigd laten voelen. Je honger wordt dan niet gestild, en je zult trek blijven hebben. Hierdoor kun je wél liters van het sap blijven drinken, maar ook dat is minder goed dan het lijkt. Natuurlijk zitten ze boordevol vitamines, maar ook zitten er veel suikers en calorieën in. Afvallen gaat met sapkuurtjes dus niet zo gemakkelijk als het lijkt.

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top