Health

Waarom is de één winderiger dan de ander?

Waarom is de één winderiger dan de ander?

Winden laten we nou eenmaal allemaal, maar toch kan dit soms best vervelend zijn en vooral gênant. De een is gewoon net wat winderiger dan de ander. Maar hoe kan dit? En wanneer wordt het een probleem? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Lees gauw verder!

 

Waarom is de één winderiger dan de ander?

Winden laten is volkomen normaal. De een is van nature wat winderiger dan de ander. Het verschil zit hem in ons spijsverteringssysteem. Deze bestaat bij iedereen uit een unieke samenstelling van microben en bacteriën. Het heeft effect op de manier waarop we voedsel verteren. Iedereen heeft een ander dieet en dus ook een variërende hoeveelheid vezels. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen op de hoeveelheid gas die je produceert. Denk aan de hoeveelheden maaltijden die je eet op een dag, hoe goed je op voedsel kauwt en de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt.

 

Wanneer is het een probleem?

Maar nu is de vraag, wanneer worden scheten een dusdanig probleem dat we er ook echt iets aan zoouden moeten doen? Winden laten is compleet normaal. Een gemiddelde persoon laat er tussen de 5 en 15 scheten per dag. Zodra jij anders eet dan normaal, kan het zijn dat jij meer scheetjes laat. Je hoeft dan echt niet naar de dokter toe. Als je merkt dat je bij bepaald voedsel een opgeblazen gevoel, buikkramp, diarree of gewichtsverlies krijgt, is het misschien verstandig om naar de dokter te gaan. Dit zouden tekenen kunnen zijn van een spijsverteringsprobleem. Denk aan coeliakie (gluten) of lactose intolerantie. Houd goed in de gaten bij welk voedsel jij merkt dat je meer winderig wordt.

 

Boosdoeners

Er zijn verschillende producten die gasproductie kunnen stimuleren:

  • Koolsoorten als rode kool en witte kool.
  • Prei, paprika, ui en knoflook.
  • Eieren en noten.
  • Peulvruchten.
  • Koolzuurhoudende dranken en bier.
  • Scherpe kruiden en specerijen.
  • Nieuwe oogst aardappelen en gekookte afgekoelde aardappelen (slaatje).
  • Onrijp of grote hoeveelheden fruit..

 

Minder winderig

Windjes blijven nou eenmaal beschamend en ongemakkelijk. Om minder winderig te worden, kun je je voedsel aanpassen. Bepaald voedsel kan winderigheid veroorzaken, zoals broccoli, bepaalde bonen of eten met koolhydraten. Experimenteer dus vooral wat voor jou het beste werkt. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnenkrijgt per dag. Zodra jij meer vezels gaat eten, neemt vaak de winderigheid ook toe. Dit gaat normaal gesproken vanzelf weer over. Verder is veel water drinken belangrijk en dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top