Gezichtsverzorging

Doe dit vooral niet bij puistjes

Doe dit vooral niet bij puistjes

Heb jij wel eens last van puistjes? Het liefst kom je daar meteen vanaf. We hebben al gauw de neiging om aan de puistjes te zitten. Maar is dit wel zo verstandig? Wij hebben voor je uitgezocht wat je vooral niet moet doen. Lees gauw verder.

Dit moet je vooral niet doen bij puistjes

 

Uitknijpen

Hoe verleidelijk het ook is. Ga je puistjes vooral niet uitknijpen. Je kunt er namelijk meer puistjes door krijgen of littekens aan overhouden. Mocht je het toch niet kunnen laten. Dan hebben wij de volgende tips voor je. Druk bijvoorbeeld alleen de juiste puistjes uit. Druk dus geen puistje uit die bestaan uit een rood bultje. Als je gaat uitknijpen, werk dan met alcohol, handschoenen, tissue of wattenstaafje. Knijp vooral niet te hard en gebruik bijvoorbeeld een steriel naaldje. Zo maak je een piepklein openingetje. Het opgehoopte talg kan dan weggehaald worden.

 

Tandpasta gebruiken

Tandpasta smeren op je puistje, want dan is-ie zo weg. Dit is helaas niet zo. Toch komt het niet zomaar ergens vandaan. Vroeger zat er namelijk zink in tandpasta's en die stof zou ontstekingsremmend werken. Alleen in tandpasta vindt je ook andere stoffen als fluoride en die irriteren je huid. Dat maakt het voor bacteriën juist weer makkelijker om puistjes te veroorzaken. Dit willen we natuurlijk niet.

 

Reinigen

Extra vaak reinigen, je zou denken dat het werkt. Toch maak je op die manier juist je huid vatbaar voor onzuiverheden. Je tast namelijk zo de natuurlijke beschermlaag aan. Je huid schoonmaken is ontzettend belangrijk, toch is alleen 's ochtends een keer en 's avonds een keer genoeg. Mocht je nou flink gesport hebben tussendoor, dan kun je best nog een keer reinigen.

 

Agressieve middelen

Bij sommige huidverzorging staat op het label 'helpt tegen puistjes'. Denk aan heftige reinigers met uitdrogende alcohol, zwarte maskers die je van je huid trekt of scrubs met korreltjes. Deze producten helpen niet tegen de onzuiverheden, maar zorgen er juist eerder voor dat je ze krijgt. Je maakt namelijk op deze manier je huidbarrière stuk.

 

Duizenden producten

Heerlijk al die skincare producten, maar let er wel op dat je ook weer te veel kunt gebruiken. Een huid met onzuiverheden is namelijk erg gevoelig. Daarom is een simpele routine het verstandigste. Gebruik bijvoorbeeld een milde reiniger, toner, crème of zonnebrand. Voor onzuiverheden kun je het beste een exfoliant met salicylzuur gebruiken of skincare met azelaïnezuur. Bouw dit rustig op en je gaat zien dat je uiteindelijk dit elke dag kan gaan gebruiken.

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top