Gezichtsverzorging

Wat is lactic acid precies en werkt het echt tegen puistjes?

Wat is lactic acid precies en werkt het echt tegen puistjes?

Lactic acid, ook wel melkzuur genoemd, is misschien niet iets waarvan je denkt dat je het op je huid smeert. Toch heeft het verschillende voordelen voor je huid. Verschillende soorten acid hebben al hun intrede gemaakt en velen zijn hier dan ook laaiend enthousiast over. Ook dermatologen raden dit product vaak aan. Maar wat is lactic acid precies? En werkt het écht tegen puistjes? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is lactic acid?

Duizenden jaren geleden gebruiken de Egyptenaren melkzuur voor hun huid. Ze baden in melk om de textuur van hun huid te verbeteren. Tegenwoordig wordt het gefabriceerd in een lab en verwerkt in verschillende serums en cleansers. Maar wat is dit goedje precies? Lactic acid is zoals ze het noemen een alpha hydroxy acid (AHA). Dit is een ingrediënt wat veel goeds doet voor een groot scala aan huidproblemen. Eigenlijk is het zuivel dat gefermenteerd is. En omdat we tegenwoordig niet meer zo snel in een bad melk melk liggen zoals de Egyptenaren, hebben we het maar in gezichtsproducten gestopt.

Waar is lactic acid goed voor?

Lactic acid helpt bij verschillende huidklachten. Het werkt exfoliërend, het helpt bij de vernieuwing van de huid en het heeft een positieve invloed op de huidtextuur. Het heeft zelfs voordelen voor wat betreft huidveroudering en het gaat pigmentvlekken tegen.

Lees ook: Dit is kojic acid en zo werkt het tegen pigmentvlekken op je huid

Andere voordelen van lactic acid  

Lactic acid zorgt ervoor dat de connectie tussen de dode huidcellen en de bovenste huidlaag. Hierdoor gaan de dode huidcellen makkelijker van de huid af, waardoor je een ‘frissere’ en meer jeugdige uitstraling hebt. Ook zorgt het ervoor dat je poriën minder snel verstoppen, wat weer leidt tot minder mee-eters en puistjes.

Bijwerkingen van lactic acid  

Lactic acid is vrij ‘subtiel’ in vergelijking met andere acids. Hierdoor gebruik je het gemakkelijk op regelmatige basis. Maar let wel op: als je het te vaak gebruikt, zorgt het voor irritaties, roodheid en droge huid. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. Als je een hele gevoelige huid hebt, raden we je aan om een product met een laag percentage lactic acid te gebruiken. Als je al snel merkt dat je huid rood wordt en tintelt, was het er dan meteen vanaf (een klein beetje tinteling is normaal). Je mag het wel dagelijks gebruiken, maar als je last krijgt, stop dan direct met het gebruik.

Combineren met andere ingrediënten

Omdat lactic acid een ‘zuur’ is, is het belangrijk om uit te kijken met het combineren van andere producten. Kijk uit met producten als retinol, andere AHA’s en BHA’s en benzoyl peroxide. Dit soort producten hebben al een sterke werking van zichzelf, dus kijk uit met het combineren van deze producten met lactic acid.

Hoe gebruik je lactic acid?

Als je begint met het gebruik van lactic acid, zijn er verschillende opties waaruit je kiest. Er zijn serums, cleansers en cremes met lactic acid en je voegt het gemakkelijk toe aan je skincare routine.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top