Haarverzorging

Zijn biotine supplementen echt effectief voor haargroei? Wij zoeken het uit

Zijn biotine supplementen echt effectief voor haargroei? Wij zoeken het uit

De vitamines en mineralen die we binnenkrijgen hebben veel effect op ons lichaam, zowel op de binnenkant als de buitenkant. Biotine is een vitamine die veel wordt gebruikt omdat het goed zou zijn voor je haargroei. Maar is dit wel echt zo? Wij zoeken het uit.

Wat is biotine?

Biotine staat ook wel bekend als vitamine H en vitamine B7. Het komt voor in verschillende soorten voeding zoals eieren, amandelen, zoete aardappelen en melk. De stof helpt het lichaam om koolhydraten, vetten en proteïne om te zetten naar energie. Daarnaast speelt het een rol in de gezondheid van ons haar en onze hoofdhuid. Het kan daadwerkelijk bijdragen aan gezonde haargroei, maar ook de groei van je nagels.

Ons lichaam heeft de stof biotine nodig, maar we hebben er niet veel van nodig. Ons lichaam heeft tussen de 30 en 100 microgram biotine per dag nodig. Dus als je gezond en gevarieerd eet, is de kans heel groot dat je hier al genoeg van binnenkrijgt. Een tekort hebben aan biotine is heel erg zeldzaam. Mocht je dit wel hebben, dan zal je last hebben slappe, broze nagels en zal je haar uitdunnen.

Waarom zou je biotine slikken?

De meeste mensen hebben dus geen biotine tekort. Waarom zou je het dan toch slikken? Biotine kan geen problemen met haargroei verhelpen, behalve als je een tekort hebt aan deze stof. Als je geen tekort hebt kan het nemen van extra biotine niet per se veel kwaad. Biotine slikken zal je haargroei niet versnellen. Wel kan het je haar versterken en beschermen. Daarnaast is het ook goed voor de gezondheid van je hoofdhuid.

Biotine slikken is dus voornamelijk voordelig voor mensen die een tekort hebben aan biotine. Voor mensen die dit niet hebben, zal biotine geen effect hebben op de haargroei. Het gebruiken van biotine is verder niet schadelijk, dus het kan geen kwaad om het uit te proberen.

Welke types biotine kun je gebruiken?

Als je graag meer biotine binnen wil krijgen, kun je dit op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je meer voeding eten waar biotine in zit. Denk hierbij aan eieren, zalm en lever. Voor veganisten zijn er ook genoeg opties. Biotine zit namelijk ook in avocado's, zoete aardappelen en broccoli. Als je liever een biotine supplement slikt is dit ook een optie. Houd hierbij rekening met de aanbevolen hoeveelheden die je kunt nemen. Voor volwassenen is dit 30 microgram per dag. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven ligt de aanbevolen hoeveelheid iets hoger, namelijk 35 microgram per dag.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om een shampoo te gebruiken met toegevoegde biotine.

Bron: Glamour
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top