Haarverzorging

Is jouw haar fijn of dun? Zo zie je het verschil

Is jouw haar fijn of dun? Zo zie je het verschil

We hebben allemaal een huidtype. Sommige mensen hebben een droge huid, anderen een vettige huid. Naast een huidtype hebben we ook allemaal een haartype. Deze is vaak iets lastiger om uit te vogelen. Twee haartypes die moeilijk te onderscheiden zijn, zijn fijn haar en dun haar. Denk jij dat je een van deze haartypes hebt? Wij leggen je haarfijn uit hoe je het verschil kunt zien.

Wat is fijn haar?

Fijn haar hebben houdt in dat de diameter van je haren dun is. De haren zijn dus minder dik. Dit komt doordat het haarzakje waar het haar uit groeit, klein is. Er is dus minder ruimte voor de haar om uit te groeien en daardoor worden de individuele haren dunner. Als je fijn haar hebt, voelt het haar dun aan en heeft het ook vaak weinig volume. Fijn haar is een haartype dat wordt bepaald door je genen. Je kunt je haar dus niet dikker maken met behulp van producten. 

Wat is dun haar?

Dun haar refereert naar hoeveel haar je hebt. Als je dun haar hebt, betekent dit dat je minder individuele haren hebt. Wanneer je fijn haar hebt, kun je alsnog veel haar hebben. Bij dun haar kunnen de individuele haren dikker zijn, maar heb je er minder van. Dit is hoe je het verschil kunt zien. Dun haar kan aangeboren zijn, maar het kan ook veroorzaakt worden door haaruitval. Bij haaruitval kun je last krijgen van kale plekken, fijner haar en korter haar.

Zo style je fijn haar

Als je haar fijn is, heb je dus dunne haren en heb je waarschijnlijk niet veel volume. Om je haar voller te laten lijken, kun je je haar in een kort kapsel laten knippen of in laagjes. Laagjes is vooral mooi als je veel haar hebt. Gebruik daarnaast exfoliërende producten op je hoofdhuid om haargroei te stimuleren. Om meer volume te krijgen, kun je gebruik maken van een volume spray. Wij raden deze Dry Volume & Texture Spray van Living Proof aan. Voor fijn haar raden we aan om verzwarende producten te vermijden. Probeer dus weg te blijven van een zware mousse of haarlak. Om snel meer volume te creëren kun je ook een volumepoeder gebruiken.

Zo style je dun haar

Bij dun haar, zijn er geen regels over hoe je jouw haar zou moeten dragen. Maar als je graag een vollere look wil creëren, kun je voor extensions gaan. Deze kun je professioneel laten aanbrengen door een haarstylist. Als je specifieke kale plekjes hebt of plekjes die er dunner uitzien, kun je ook een gekleurde spray gebruiken om deze te camoufleren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Magic Retouch spray van L'Oréal Paris gebruiken. Op het gebied van kapsels kun je het beste gaan voor een kortere coupe. Hierdoor lijkt je haar voller. En net als bij fijn haar geldt hier weer: vermijd verzwarende producten.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top