Haarverzorging

5 x handige tips om je haar in no time lang te laten groeien

5 x handige tips om je haar in no time lang te laten groeien

Hét geheim voor superlange lokken, die willen we allemaal wel weten. Want niets lijkt langer te duren dan de groei van die manen wanneer je besluit om je korte coupe uit te laten groeien. Saai! En zoveel geduld hebben we ook helemaal niet. Als we besluiten dat we die lange coupe willen, willen we hem zo snel mogelijk! Wat jij daarvoor kunt doen om de natuur een handje te helpen? Lees snel verder. 

Het geheim van lange, glanzende, stralende lokken zit hem niet in één ding. Helaas. Hebben we dat gelijk maar gezegd. Nee, er is een hoop voor nodig, samen met een beetje geduld. Maar er zijn wél degelijk trucs die jij kunt toepassen om die lokken in sneltreinvaart uit je haarwortels te laten schieten. Echt! Mits je een beetje consistent bent, dat wel. Let je op? Komen ze. 

1. Ontdek wat de groei van je lokken tegenhoudt

Denk je dat je lokken sneller zouden kunnen groeien dan ze momenteel doen, kijk dan eens naar de volgende drie dingen. De reden dat haren niet met optimale snelheid groeien? Omdat ze uitvallen nog voor ze hun optimale lengte bereikt hebben. De reden hiervan kan te wijden zijn aan een niet voedzaam dieet. Denk je dat jouw niet volgroeide lokken te wijden zijn aan je dieet? Probeer dan voldoende proteiïne en Vitamine B12 aan je menu toe te voegen. Denk aan eieren, mager vlees, vis en kaas. Wanneer je liever plantaardig eet, kun je er ook voor kiezen om proteïnen in de vorm van supplementen te nemen. 

Ook stress kan veel invloed hebben op de haargroei en haaruitval. Tot slot: het breken van de haren leidt ertoe dat ze ook niet hun optimale lengte bereiken. Aan jou de taak om ze wat extra tender, love and care te geven. Zet de hittestand van je stylingtool iets lager, gebruik áltijd een heatprotector en vergeet geen UV-bescherming voor je lokken te gebruiken, om ze te beschermen tegen uitdroging door de zon. 

2. Geef je hoofdhuid de nodige aandacht

Denk aan je hoofdhuid zoals je denkt aan een moestuintje. Klinkt belachelijk (we know), maar het blijft een feit: that's where the magic happens. Gebruik een scrub of masker speciaal voor de hoofdhuid om ervoor te zorgen dat er geen restanten van stylingproducten achterblijven in de buurt van jouw haarwortels. 

Geef jezelf geregeld een hoofdhuidmassage om de bloedsomloop te stimuleren, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen naar de haarwortels worden gestuurd. Dit stimuleert haargroei en vermindert haaruitval. Gebruik hier eventueel een fijne haarolie bij die de haargroei stimuleert, zoals castorolie. Doe dit voorafgaand aan het gebruiken van een haarmasker. 

3. Maak korte metten met gespleten haarpunten

Wanneer gespleten haarpunten zich eenmaal hebben aangekondigd, is er geen mogelijkheid meer terug. De schaar moet erin! Om het verder splijten van de haarpunten te voorkomen is het écht nodig om de dode haarpunten af en toe te knippen. Je wilt natuurlijk wel dat je haar mooi en gezond uitgroeit. Vraag je kapper om énkel de dode en gespleten haarpunten eraf te halen.

Beter voorkomen dan genezen? Kies voor een zachte haarborstel die speciaal gemaakt is om ook op nat haar te gebruiken. Vermijd metalen borstels, want deze kunnen gespleten haarpunten juist verergeren. Kies daarom bij voorkeur voor een borstel met plastic tanden. Bijvoorbeeld de Tangle Teezer of een borstel met ionen, zoals de Braun Satin hair. Let ook op de manier waarop je de haren kamt: begin onderaan en werk zachtjes naar boven toe. 

4. Vergeet je supplementen niet

Supplementen kunnen erg handig zijn om haargroei te stimuleren, zeker wanneer je voeding niet altijd volstaat. Aan dat laatste zijn we waarschijnlijk allemaal weleens schuldig. De juiste supplementen bevatten een mix van vitamines en mineralen, speciaal geselecteerd op de behoeften van het haar. Ze kunnen de groei van gezond haar bevorderen en eventuele benodigde voedingsstoffen aanvullen. In haarsupplementen vind je vaak ingrediënten terug zoals ijzer, biotine, Vitamine B en L-Lysine. 

5. Let op ingrediënten

Bij het gebruiken van haarverzorgingsproducten, is het belangrijk om op bepaalde ingrediënten te letten. Ze kunnen je namelijk zomaar wat voordelen opleveren. Wanneer je je haar zo lang wilt laten groeinen als Rapunzel, ga je in je verzorgingsproducten op zoek naar de volgende ingrediënten: 

  • Silicone Quaternium-16: het ingrediënt hydrateert en verzorgt, beschermt je lokken tegen hitte én geeft ook nog eens volume, terwijl het het je haar te ontwarren en makkelijk doorkambaar te maken. Dat willen we!
  • Hydrolyzed Elastin: Versterkt de haren en maakt ze elastischer, waardoor het afbreken van de haren minder kans krijgt. Last van droge of beschadigde lokken? Zoek dan op de verpakking vooral naar dit ingrediënt. 
  • Panthenol: Maakt je lokken zacht en glanzend en zorg voor langdurige voeding en verzorging. Onmisbaar dus!

Nog een handige truc om je haar drie tot cijf centimeter per week te laten groeien? Lees dit artikel. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top