Haarverzorging

Met nat haar de kou in: dit is wat er gebeurt

Met nat haar de kou in: dit is wat er gebeurt

Hoe vaak heeft je moeder je vroeger niet verteld dat je in de winter niet met nat haar naar buiten mag? Vaak genoeg toch? Maar kun je echt ziek worden als je met natte lokken de kou in gaat? En wat doet de kou eigenlijk met je natte haar? Wij leggen het uit!

Laten we het fabeltje maar meteen uit de wereld helpen, want van nat haar in de kou kun je niet direct de griep krijgen. De griep loop je op door een virus en nat haar heeft daar geen invloed op. Wat het wel kan doen is invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Als je met natte lokken in de vrieskou loopt moet je lichaam extra veel moeite doen om warm te blijven, aangezien je hoofd in een razendsnel tempo haar warmte verliest. Daardoor raakt je imuunsysteem ontregeld en kunnen ziektekiemen alsnog naar binnen sluipen.

Breakage

Betekent dit dan dat we gewoon de winterkou in kunnen lopen met nat haar? Dat kun je nog steeds beter niet doen, want kou betekent breuk! Dat geldt voor alle haartypen, of je nu kroes, gekruld, stijl of fijn haar hebt (al loop je wel meer kans met gekruld haar). Hoe zit dit? Als water haar vriespunt bereikt stolt het en neemt het toe met bijna 10 procent. Als jij met je natte lokken de vrieskou inloopt stolt ook het water dat zich aan de buitenste schubbenlaag van je lokken heeft gehecht en daardoor kan de haarschacht gaan zwellen en wordt je schubbenlaag opgetilt. Dat maakt je haar zeer kwetsbaar. Wanneer je haar bevriest wordt het van nature minder buigzaam. Net als een ijspegel breekt ook je haar gemakkelijk wanneer het bevroren is. Toch eventjes föhnen dus voortaan.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top