Health

Welk slaapritme is het beste voor je?

Welk slaapritme is het beste voor je?

Het aantal uur dat jij gedurende de nacht slaapt én de kwaliteit daarvan hebben een grote invloed op hoe jij je overdag voelt. Een verhoogde concentratie, vrolijkere levenshouding en een verbetert immuunsysteem zijn allemaal positieve effecten van een goede nachtrust. Daarom vertellen wij jou in dit artikel welk slaapritme het beste is.

Een goede nachtrust is de basis voor onder andere een uitgerust gevoel. Maar om zover te komen, zorg je eerst voor genoeg slaap én een goede slaapkwaliteit.

Factoren voor betere slaapkwalitieit

De kwaliteit van jouw slaap hangt af van meerdere factoren. Een veel bepalende factor is het slaapritme. Door een patroon van regelmaat weet jouw lichaam waar het aan toe is. Door een langere tijd hetzelfde patroon aan te houden, handelt jouw lichaam hier op den duur naar. Hierdoor val je uit jezelf makkelijker in slaap en sta je frisser op.

Een aantal andere factoren die ook een rol spelen bij de kwaliteit van jouw slaap:

  • Als jij veel achter een beeldscherm zit, is het verstandig om op die momenten een blauwfilter bril te dragen. Zo wordt de melatonine aanmaak niet verstoord, wat helpt voor een rustiger gevoel en een betere slaapkwaliteit.  
  • Drink tot drie uur voordat je gaat slapen geen cafeïne. In cafeïne zit een stofje dat jouw lichaam als het ware ‘aanzet’. Hierdoor val je moeilijker in slaap.
  • Heb je ’s avonds trek in een snack? Kies dan niet voor een zware snack, zoals gefrituurde dingen iets met veel koolhydrated.
  • In het donker maakt jouw lichaam melatonine aan. Het is daarom slim om al zo’n twee uur voor het slapengaan de lampen te dimmen.
  • Zorg dat je gedurende de dag voldoende beweegt.

Hoeveel slaap heeft een persoon nodig?

Terugkomend op het slaapritme. Een slaapritme is persoonsgebonden. Gemiddeld hebben de meeste volwassenen tussen de 7 en 8 uur slaap nodig. Maar, er zijn ook mensen die genoeg hebben aan 6 uur slaap en anderen hebben juist 9 uur slaap nodig.

Logischerwijs zit er een groot verschil in de slaap die baby’s nodig hebben en de slaap die volwassenen nodig hebben. Baby’s slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Dit neemt af naarmate de kinderen ouder worden. Zo hebben kinderen tussen de 4 en 5 jaar gemiddeld 11 tot 12 uur slaap nodig per dag en kinderen tussen de 11 en 13 jaar gemiddeld 9 uur. Jongvolwassenen hebben gemiddeld 8,5 uur slaap nodig.

Voor een goed en geschikt slaapritme voor jou, stel je een vaste tijd van opstaan in. Stel jij staat graag elke ochtend om 7 uur op, ga dan eerst na hoeveel slaap jij nodig hebt en tel dan terug vanaf 7 uur. Heb jij 8 uur slaap nodig? Ga dan elke avond om 11 uur slapen. En ja, probeer dit ritme ook in het weekend vol te houden.

Lees ook: Hoeveel uur slaap is te veel?

Tips voor een goed slaapritme

Een goed slaapritme creëren is niet altijd even makkelijk. Vanzelfsprekend heeft het natuurlijk tijd nodig voordat jouw lichaam aan een nieuw ritme went, maar er zijn meer factoren die daarbij een rol spelen. Een aantal tips voor het creëren van een slaapritme:

  • Haal overdag geen slaap in. Veel mensen compenseren na een slechte nachtrust hun gebrek aan slaap door een middagdutje. Hoe fijn dat ook is, het is niet verstandig. Je loopt namelijk een grote kans dat dit jouw slaapritme verstoort. Wil je toch per se even slapen? Neem dan een middagdutje van maximaal een half uur, dan zit je nog niet in de diepere slaapfase en verstoor je je slaapritme zo min mogelijk.
  • Hoe moeilijk het soms ook is, probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan. Ook na een slechte nacht is het van belang dit ritme aan te houden. Natuurlijk mag je echt wel eens uitslapen, maar maak daar geen gewoonte van én schakel snel weer over naar je normale slaapritme.
  • Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed, behalve als jij op dat moment nog niet moe bent. Dan is het beter om nog even te wachten totdat de moeheid toeslaat.

Slaapcyclussen

Onze slaap delen we op in de zogenaamde slaapcyclussen van 90 minuten. De meeste mensen hebben er hier gemiddeld vijf van per nacht. Eerst daalt jouw alertheid, waarna je in een lichte slaap terecht komt en uiteindelijk in de diepe slaap. Vervolgens kom je weer opnieuw in de lichte slaap. Dat wordt gevolgd door REM slaap.

Lees ook: Dit is waarom je zonder deken minder goed in slaap valt

Bron: Slaapwijzer.net, Slaapcoach.nl, Dorsoo.be, Hartlongcentrum.nl en Opvoeden.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top