Lifestyle

Dit is waarom je zonder deken minder goed in slaap valt

Dit is waarom je zonder deken minder goed in slaap valt

Op een bloedhete dag lig je nog het liefst onder de deken. Zonder komen we namelijk heel moeilijk in slaap. Alleen onder een deken liggen is vaak weer te warm. Weg met die deken zou je denken. Toch willen we het liefst die deken om ons heen hebben. Maar hoe kan het dat wij zonder deken minder goed in slapen vallen?

Slapen zonder deken

Voor het slapen gaan daalt je lichaamstemperatuur, omdat je lichaam dan energie kan besparen tijdens de nacht. Deze temperatuurdaling is eigenlijk een trigger om in slaap te vallen. Zodra het heel warm is in je slaapkamer, lukt het jouw lichaam niet voldoende af te koelen. Je hersenen missen de trigger om in slaap te vallen. Met een deken wordt het helemaal lastig. Meestal gaan we naar bed toe als we de hele dag druk zijn geweest of net hebben gedoucht. We zijn vochtig en klam en dan koel je af. Je gaat transpireren. Dit gebeurt heel geleidelijk en op een gegeven moment zul je het dan koud krijgen. We hebben dus iets nodig om over ons heen te leggen. Een deken.

 

Slaaproutine

Je slaaproutine is erg belangrijk. We hebben allemaal onze vaste rituelen, denk aan tandenpoetsen en naar de wc gaan. Wijk je erg af van deze routine, door bijvoorbeeld zonder deken te slapen, dan is het gevolg dat je minder makkelijk in slaap valt. Een trigger voor je lichaam is dat je de deken over je oren trekt om in de slaapmodus te gaan. Een deken is nou een maal een onderdeel van onze routine. Zonder kunnen onze hersenen lastiger ontspannen, omdat ze denken dat we wat missen. Je gaat je onbewust minder ontspannen. Daarnaast heeft het ook nog met de zwaarte van je deken te maken op je zenuwstelsel.

 

Waarom nou wel een deken?

Uiteindelijk kun je wel in slaap vallen met een deken, maar je gaat dan wel merken dat je vaker 's nachts wakker wordt van de warmte. Je nachtrust wordt er niet bepaald beter op. Je lichaam is druk bezig met afkoelen en daardoor gaat er veel energie verloren. Je blijft dus wakker. Het is voor je lichaamstemperatuur fijner om met warm weer zonder een deken te slapen, maar dat geldt niet voor je onderbewustzijn. Dan slaap je juist liever met een deken. Het is dus echt aan jezelf wat je het fijnst vindt. Slaap jij juist met of zonder deken met het warme weer?

Bron: Gezondnu.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top