Mama

Dit zijn de beste vitamines die je kunt nemen als je zwanger bent (of probeert te worden)

Dit zijn de beste vitamines die je kunt nemen als je zwanger bent (of probeert te worden)

Als je zwanger bent, komt er onwijs veel op je af. Je googelt van alles over dingen die je nog niet weet als aanstaande moeder en vraagt advies aan vriendinnen die misschien al wel kinderen hebben. Grote kans dat je het ook hebt over vitamines slikken.

Dit zijn de beste vitamines om te slikken tijdens je zwangerschap

Beste vitamines zwangerschap: een overzicht 

Foliumzuur/vitamine B11

Elke dag een supplement met 400 mcg foliumzuur slikken is één van dé tips die altijd aangeraden wordt. Slik dit in ieder geval tot en met week 10 van je zwangerschap. Foliumzuur oftewel vitamine B11 zorgt er namelijk voor dat je witte en rode bloedcellen aanmaakt. In het begin van je zwangerschap is dat belangrijk voor de baby, ook omdat je hier afwijkingen mee kunt voorkomen. 

Hier shop je foliumzuur via Bol.com

Vitamine C

Wie zwanger is, heeft ook extra vitamine C nodig. Een klein tabletje van 85 mcg is al genoeg om een ijzertekort te voorkomen. Belangrijk, want een tekort aan ijzer wil je zeker niet hebben omdat het tot bloedarmoede kan lijden. En dat is weer gevaarlijk voor jouw baby. Neem dus een extra tabletje per dag.

Hier shop je vitamine C via Bol.com

Vitamine D

Vitamine D is eigenlijk altijd goed, ook als je niet zwanger bent. Maar als je zwanger bent is het zeer aan te raden om het te slikken, omdat je tijdens je zwangerschap minder vitamine D aanmaakt. Een halfuurtje wandelen of fietsen per dag is dan niet genoeg - zeker niet in de winter! Waarom vitamine D slikken belangrijk is? Het zorgt voor stevige botten en tanden en is daarom goed voor de groei en ontwikkeling van de baby. 

Hier shop je vitamine D via Bol.com

Welke vitamine je niet teveel moet slikken

Vitamine A

Let tijdens je zwangerschap op met vitamine A. Hoewel de vitamine nodig is voor de groei van je baby - het zorgt voor de ontwikkeling van de organen, ruggenmerg en ogen - is een teveel niet goed. Extra vitamine A slikken, kun je dus beter niet doen want gezond eten en zo voldoende vitamine A binnenkrijgen is genoeg. Vitamine A zit in producten met zuivel en ook in vlees. Houd het daar dus bij, want teveel vitamine A kan voor extra kwaaltjes als hoofdpijn en misselijkheid zorgen. Dat wil je natuurlijk liever niet. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top