Haarverzorging

Nat haar stijlen? Dit is waarom je het niet moet doen

Nat haar stijlen? Dit is waarom je het niet moet doen

Je herkent het vast wel. Je kom 's ochtends uit de douche en je wil zo snel mogelijk je haar stijlen zodat je de deur uit kan. Je föhnt je haar heel eventjes maar het is nog verre van droog. Dan zet je de stijltang erop omdat je haast hebt. Je hebt vast weleens gehoord dat dit niet goed is voor je haar. Dit is waarom je het beter niet kunt doen.

Kun je nat haar stijlen?

Wij adviseren om je haar niet te stijlen terwijl het nat is. Dit kan namelijk flinke schade veroorzaken. We raden altijd aan om je haar eerst volledig te drogen voordat je de stijltang erop zet. Haar is namelijk op zijn zwakst wanneer het nat is. De hitte van je stijltang verandert het water in stoom, dit kan zorgen voor haarschade. Het gevolg hiervan is bijvoorbeeld gesplete haarpunten, pluizend haar en zelfs een brandgeur. Het stijlen van nat haar kan ook een negatief effect hebben op de kleur van je haar, vooral als je blond bent. Je haar kan ook zijn elasticiteit verliezen. Dit zorgt na verloop van tijd voor afbrekend en pluizend haar. Je haar wordt langzaam maar zeker steeds moeilijker om mee te werken.

Is het veilig om nat haar te stijlen voor sommige haartypes?

Wat je haartype ook is, je haar stijlen met een stijltang terwijl het nog nat is, is geen goed idee. De schade die het veroorzaakt is moeilijk om te herstellen, dit kan ook vrij lang duren. Je haar föhnen is een stuk minder schadelijk omdat de hitte minder contact maakt met het haar. Je druk de hitte niet direct op je lokken. Tot slot wordt je haar ook nooit volledig stijl als je het stijlt terwijl het nat is. Het is dus ontzettend zonde om te doen, want het resultaat is het zeker niet waard.

De beste manier om je haar te stijlen

Ga je je haar stijlen, dan is stap één ervoor zorgen dat je haar helemaal droog is. Gebruik vervolgens een heat protector in je haar om je mooie lokken te beschermen tegen de hitte van je tools. Verdeel je haar vervolgens in kleine secties. Pak steeds een sectie en stijl deze van boven naar beneden. Pas de temperatuur van je stijltang aan op basis van je haartype. Voor fijn haar kun je het beste een lagere temperatuur gebruiken. Dik of krullend haar profiteert meer van een hogere temperatuur. Zodra je klaar bent met stijlen, kun je een beetje haarspray in je haar spuiten om ervoor te zorgen dat je kapsel mooi blijft zitten. Als extra tip raden we aan om gebruik te maken van hydraterende producten zoals een leave in conditioner. Hete tools kunnen je haar flink uitdrogen, extra hydratatie is dus altijd welkom!

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top