Haarverzorging

Zo bescherm je je haar tegen hard water

Zo bescherm je je haar tegen hard water

Hard water kan veel doen met ons haar. Denk aan slap, droog en vooral vettig haar vanaf het moment dat je de douche uitstapt. Dit zou best kunnen komen, doordat je veel kalk in het water hebt zitten. No worries! Met de volgende tips voorkom jij dat het kalk jouw haar verpest.

Hard water

Maar wat is hard water nou precies? Dit is water dat bestaat uit veel mineralen, denk aan kalk en calcium. Water wordt in Nederland gefilterd door de waterzuiveringsinstallaties, maar toch verschilt de hardheid van water per regio. Kalk is erg goed voor je botten, maar voor je haar is het een ander verhaal. Kalk vormt een verstikkend laagje op je haar en daardoor kunnen oliën en producten niet meer goed door je haar worden opgenomen. Het droogt uit en wordt levensloos.

 

Zachter water

Als kalk eenmaal in je haar zit dan is het lastig te verwijderen. Gelukkig bestaan er chelating shampoos waarmee je de kalk uit je haar kunt wassen. Natuurlijk is het mooist om het harde water aan te pakken en je haren te wassen met zachter water. Met de volgende tips kan het:

  1. Koop een waterfilter. Deze filtert niet alleen kalk, maar ook chemicaliën als chloor uit je water. Er zijn zelfs filterende douchekoppen. 
  2. Koop een waterfilterkan. Hiermee kun je ook je drinkwater filteren.
  3. Kook je water. Kalk blijft door het koken met name achter in je waterkoker. Het is misschien minder effectief als een filter, maar het werkt wel.
  4. Fleswater kopen. Het water in een fles is zacht water. Was je haar hiermee.
  5. Regenwater is zo slecht nog niet. Vang het op in een ton en gebruik het voor je haar.
  6. Appelazijn doet wonderen. Mix appelazijn met een beetje water en gebruik dit na je douchebeurt. 
  7. Neem vitamine C! Je kunt dit in poedervorm of als (bruis)tablet kopen. 
  8. Lekker ouderwets, maar het werkt wel. Koop een douchemuts en zet deze alleen af op het moment dat je je haren wilt wassen. Zo worden je haren minder aangetast door het kalk.
  9. Gebruik een zure spoeling. Denk aan citroensap, koffie of grapfruitsap. Spoel je haar hiermee, want je haar wordt erg blij van zuur. Je hoeft er alleen niet zuur bij te kijken. 
  10. De laatste uit dit rijtje is alluminiumpoeder. Huh? Mix een klein beetje poeder met 200 ml water en gebruik dit als naspoeling voor je water. Vind je dit nou net iets te gek allemaal? Gebruik dan gewoon een waterfilter. Dan zit je altijd goed!
Bron: Hebjehaarweer.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top