Haarverzorging

Gaan shampoo en conditioner over de datum? Dit is wanneer je ze moet vervangen

Gaan shampoo en conditioner over de datum? Dit is wanneer je ze moet vervangen

Heel veel dingen die we in het dagelijks leven gebruiken hebben en houdbaarheidsdatum. Ook onze make-up en skincare. Zelfs onze haarverzorgingsproducten kunnen over de datum gaan. Is dit ook het geval voor shampoo en conditioner? WIj zoeken uit wanneer jij je haarproducten moet vervangen.

Gaan shampoo en conditioner over de datum?

Het korte antwoord op deze vraag is simpelweg ja, shampoo en conditioner kunnen over de datum gaan. Dit houdt in dat het verstandig is om in de gaten te houden hoe lang je producten meegaan en of ze nog wel goed zijn voordat je ze gebruikt. De houdbaarheidsdatum van een haarproduct staat meestal op de fles aangegeven. Staat er geen datum? Dan staat er vaak wel een symbooltje dat aangeeft hoe lang het product nog goed is nadat je dez hebt geopend. Dit ziet eruit als een geopend potje en hier staat dan een getal in met de letter M erachter. Dit getal geeft aan hoeveel maanden het product meegaat nadat het is geopend.

Hoe lang duurt het voordat shampoo en conditioner over de datum gaan?

De meeste shampoos en conditioners gaan een half jaar of langer mee. Hoe lang een product precies goed is, verschilt per product. Wanneer een product geopend is, kan deze nog langer meegaan. Een dichte fles shampoo of conditioner blijft wel twee of drie jaar bruikbaar blijven. Eerder hadden we het al even over het symbooltje dat aangeeft hoe lang het product goed blijft na het openen. Kijk naar dit gegeven en de houdbaarheidsdatum om te zien hoe lang een product nog goed is. Houd er ook rekening mee dat de hoeveelheid maanden die aangegeven staat op het product, klopt voor wanneer het product op de juiste manier wordt bewaard. Is dit niet het geval, dan kan deze eerder over de datum gaan.

Wat kan er gebeuren als je bedorven shampoo en/of conditioner gebruikt?

Wanneer een shampoo of conditioner over de datum gaat, kunnen er verschillende dingen mee gebeuren. Ten eerste kan het product minder effectief worden, maar het kan ook irritatie veroorzaken. We raden het gebruik ervan daarom ook altijd af. Het gebruik van een bedorven haarproduct kan zorgen voor een uitgedroogde hoofdhuid en het kan je haar flink beschadigen. In sommige gevallen leidt het zelfs tot haaruitval.

Wanneer een product al langer over de datum is, gaan er bacteriën in groeien die niet goed zijn voor je gezondheid. Net als op eten kan er schimmel op groeien. Het gebruiken van shampoo of conditioner met schimmel kan huiduitslag veroorzaken. Het gebruiken van een haarproduct dat niet meer goed is, kan dus gevaarlijke effecten hebben. Haarproducten kunnen ook snel in je hoofdhuid trekken, dus ook al heeft het product maar kort in je haar gezeten, het kan toch een vervelend effect hebben.

Zo zie je of je shampoo en/of conditioner over de datum is

Heb je shampoo of conditioner liggen waarvan je twijfelt of ze nog goed zijn? Je kan aan drie dingen zien of het product over de datum is of niet. Ten eerste ruikt het product niet hetzelfde of zelfs vies als deze over de datum is. Dit komt doordat je conserveringsmiddelen niet meer hun werk doen. Wanneer je de fles opendoet en het product stinkt, is dit dus een signaal dat je het niet moet gebruiken. Naast de geur kan ook de textuur of kleur van het product veranderd zijn. Tot slot kunnen de ingrediënten loslaten. Het product is dan niet meer één geheel. Wanneer er bijvoorbeeld losse olie uit je product komt, kun je dit zien als een enorme rode vlag.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top