Lichaamsverzorging

Body wash op? Wij zoeken uit of je shampoo kunt gebruiken als vervanging

Body wash op? Wij zoeken uit of je shampoo kunt gebruiken als vervanging

Stel, je staat onder de douche. Je wilde net je lichaam wassen met body wash, maar je komt erachter dat het op is. Wat nu? Je maakt je haar schoon met shampoo, dus zou je daar ook je huid mee schoon kunnen maken? Wij zoeken uit of het een goed idee is.

Het verschil tussen body wash en shampoo

Body wash en shampoo zijn twee verschillende producten, allebei met een ander doel. Verschillende soorten body wash zijn geformuleerd voor verschillende huidtypes. Hierdoor heeft body wash een hoger pH waarde dan shampoo. Daarnaast bevat body wash vaak ingrediënten die goed zijn voor je huid. Verder bevat body wash meer ingedriënten die bedoeld zijn om je huid grondig schoon te maken. Shampoo wordt juist geformuleerd op basis van het haartype. Shampoo is bedoeld om je haar schoon te maken, niet per se de huid. Hierdoor bevat shampoo vaak ingedriënten die je huid plakkerig kunnen laten aanvoelen.

Kan je shampoo gebruiken als body wash?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Maar of het een goed idee is, is een andere vraag. Shampoo gebruiken om je lichaam mee te wassen raden we af voor iedere dag. Shampoo hydrateert de huid niet en verwijdert meer natuurlijke oliën. Hierdoor kun je last krijgen van een droge huid. Als het echt een keer nodig is, kun je wel eens in de zoveel tijd de shampoo erbij pakken als je body wash op is. Je huid zal er niet direct slecht op reageren. Je hoofdhuid wordt namelijk ook gereinigd door je shampoo, en dat is natuurlijk ook gewoon huid.

Mocht je ooit zonder shampoo komen te zitten, dan kun beter niet je body wash gebruiken als vervanging. Body wash is niet effectief genoeg als het aankomt op olie en vuil uit je haar wassen. Daarnaast kan het je haar ook uitdrogen.

Wat je wel kunt gebruiken als vervanging voor body wash

Je kan je body wash dus wel eens een keer vervangen door shampoo, maar er zijn betere opties. Als je nog wel gezichtsreiniger hebt staan, raden we aan om dit te gebruiken. Gezichtsreiniger is milder dan body wash. Je huid op je gezicht is namelijk dunner en gevoeliger dan de huid op de rest van je lichaam. Maar de ingrediënten in gezichtsreiniger zijn wel een stuk liever voor je huid dan shampoo. Je zal misschien iets grondiger moet schrobben, maar je huid zal achteraf een stuk blijer met je zijn. Gebruik het liefst een reiniger met exfoliërende ingrediënten.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top