Lichaamsverzorging

Zo kom je snel af van rode bultjes na het scheren

Zo kom je snel af van rode bultjes na het scheren

Je hebt er vast wel eens last van gehad: rode bultjes na het scheren. Hoe voorzichtig je ook doet tijdens het scheren, het risico op bultjes blijft bestaan. Natuurlijk zul je altijd zien dat dit net gebeurt op het moment dat je er geen zin in hebt: vlak voor je naar het strand of zwembad gaat. 

Waarom krijg je bultjes na het scheren?

Rode bultjes hebben niets met pech te maken, maar alles met de textuur en de haargroei van het gebied waarop je je scheermesje gebruikt. De bultjes worden veroorzaakt door een ontstekingsreactie wanneer dikke, donkere haren die eerder geschoren zijn opnieuw uit de huid proberen te komen maar gevangen raken. Het haar groeit terug onder de huid en veroorzaakt een rood bultje rond ieder haarzakje. Ook krullend haar en gebieden met veel huidwrijving zijn vaak gevoelig voor scheermesjes.

Wat kun je eraan doen?

Dat betekent natuurlijk niet dat je nieuwe badpak meteen een no-go is. Smeren met een hydrocortison crème werkt vaak het snelst. Ook een salicylzuur crème (vaak gebruikt tegen acne) kan wonderen doen. Hoewel er eigenlijk geen andere manier dan laserontharen is om de bultjes echt te voorkomen, zijn er wel een aantal stappen die je aan je skin routine kunt toevoegen om de bultjes zoveel mogelijk te beperken.

Gebruik een scrubhandschoen tijdens het douchen, waardoor je haartjes goed rechtop komen te staan. Een exfoliërend ingrediënt (bijvoorbeeld salicylzuur) kan ervoor zorgen dat de haartjes niet in de haarzakjes zakken. Scheer ook altijd in de richting van de haargroei en gebruik een schoon mesje met meerdere scheerbladen en scheerschuim.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top