Haarverzorging

Dit doet chloor met je haar

Dit doet chloor met je haar

Het is bijna zomer. Trek je bikini dus maar alvast uit de kast, want voordat je het weet kun je weer een heerlijke duik nemen in het zwembad in een prachtig resort in een warm land. Maar zoals we weten, zit er chloor in zwembaden, en chloor kan je haar beschadigen. Dit is wat chloor doet met je haar.

Hoe chloor je haar beschadigt

Chloor droogt je haar uit en het kan je haar enorm verzwakken. Dit kan ervoor zorgen dat je haar makkelijker breekt. Als je regelmatig in het zwembad ligt, kan chloor je haar flink beschadigen. Chloor verwijdert de natuurlijke olieën van onze huid, en dus ook van onze hoofdhuid. Deze olieën heb je nodig om je haar gezond te houden. Als je haar beschadigt door chloor kan je sneller gespleten punten krijgen, kan je haar uitdrogen, het kan je natuurlijke haarkleur veranderen en ook de kleur van geverfd haar veranderen en tot slot kan je haar erdoor breken.

Als je niet vaak in een zwembad ligt, merk je waarschijnlijk maar weinig van deze effecten. Maar mensen met bepaalde haartypes kunnen wel meer last hebben van de effecten van chloor. Hierbij gaat het om mensen met fijn of dun haar, gekleurd haar, gebleekt haar, droog haar of haar dat al beschadigd is.

Hoe bescherm ik mijn haar tegen chloor?

Heb jij een van de hierboven genoemde haartypes of zwem je vaak, dan is het belangrijk dat je je haar goed beschermt tegen chloorschade. We noemen een paar manieren waarop je dit kunt doen.

Ten eerste is het belangrijk dat je je haar goed uitspoelt voordat je het zwembad in gaat maar vooral als je eruit gaat. Door je haar voor het zwemmen uit te spoelen, verwijder je vuil uit je haar. Dit kan helpen bij het voorkomen van schade, omdat je haar al nat is en dus minder van het zwembadwater kan opnemen. En achteraf je haar uitspoelen verwijdert zo veel mogelijk chloor uit je haar.

Daarnaast kun je een olie in je haar gebruiken om je haar te beschermen. Denk aan kokosolie, olijfolie of een andere naturulijke olie. Dit dient als een beschermlaagje voor je haar. Chloor verwijdert olie uit je haar. Door middel van dit beschermlaagje, verwijdert chloor eerst dat laagje en blijft je haar langer beschermd. Tot slot kun je ook een badmuts voor zwemmers dragen. Het ziet er misschien niet altijd even charmant uit. Maar je haar helemaal niet in aanraking laten komen met chloor, is uiteindelijk de beste manier om het te beschermen.

Kun je chloorschade verhelpen?

Stel, je hebt al schade opgelopen door chloor, kun je dit dan ook weer verhelpen? Dit kan zeker. Wanneer je haar beschadigd is door chloor, is het vaak droog, pluizig en het raakt snel in de klit. Om je haar te herstellen kun je beginnen door je hoofdhuid goed te hydrateren. Dit kun je doen met een olie of met een serum dat specifiek bedoeld is voor de hoofdhuid. Een diepe reinigende shampoo en een hydraterende conditioner gebruiken raden we ook aan. Gebruik deze conditioner twee keer per week om de schade te verminderen. Een haarmasker gebruiken is ook zeker een aanrader.

Bron: Formswim.com
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top