Beauty

Dit is hoe lang jouw make-up nu echt houdbaar is

Dit is hoe lang jouw make-up nu echt houdbaar is

Als jij je make-up jarenlang gebruikt tot het op is, ben je vast niet de enige. Toch is het volgens make-upexperts niet zo'n goed idee om dat te doen. Ook op make-up zit namelijk een houdbaarheidsdatum, die minder lang is dan je denkt.

Hoe herken je de houdbaarheidsdatum bij make-up?

Wanneer je nog nooit hebt nagedacht over het feit dat make-up ook een houdbaarheidsdatum heeft, wist je waarschijnlijk ook niet dat alle make-up in Nederland voorzien is van een potje op, jawel, het potje make-up. Vaak staat deze bij de ingrediënten van het product, met daarop bijvoorbeeld 3M of 12M. Je kunt het al invullen: 3M staat voor drie maanden en 12M voor twaalf maanden. Dit getal geldt vanaf het moment dat je het product opent.

Het verkeerd gebruiken van make-up producten kan best gevaarlijk zijn voor je. Zo kan je huid te maken krijgen met irritaties, ontstekingen en infecties, wanneer een product over datum is. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen vertelt make-upexpert Marie Christine over een aantal (veelgebruikte) make-upjes wat de houdbaarheidsdatum is.

Foundation

“De houdbaarheid van foundation is afhankelijk van de ingrediënten die erin zitten. Een foundation op waterbasis kun je gemiddeld zo’n 12 maanden gebruiken, die op oliebasis gaan langer mee. Die blijven zo’n 12 tot soms zelfs 24 maanden goed, omdat olie een natuurlijk conserveermiddel is. Dat-ie langer meegaat is in principe fijn, maar niet ieder huidtype wordt blij van make-upproducten met olie erin.”

Concealer

"In tegenstelling tot foundation gaat concealer minder lang mee. Op waterbasis kun je het product ongeveer 6 maanden bewaren. Zit er olie in verwerkt, dan kun je er 24 maanden van genieten. Dat geldt ook voor concealers in de vorm van crème; die blijven langer goed. Gebruik je een concealer in de vorm van een poeder, dan zit je helemaal gescheten, want die hebben zelfs een houdbaarheid van 3 jaar!”

Poeders en blush

“De meeste poeders en blush, die je in de drogist koopt, gaan ongeveer 18 maanden mee. Professionele poeders zijn van hogere kwaliteit en kunnen tot wel 36 maanden goed blijven. Bij losse poeders kun je een verstreken houdbaarheidsdatum herkennen als de poeder korrelig wordt tussen je vingers.”

Mascara 

“Gebruik je elke dag mascara, dan kun je hem ongeveer drie maanden bewaren. Veel mensen weten dat niet en gebruiken hun mascara zelfs jaren. Natte producten hebben een grotere kans op bacteriën, waardoor ook mascara zo’n korte houdbaarheid heeft.”

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top