Haarverzorging

Parabenen: dit is alles dat je erover moet weten

Parabenen: dit is alles dat je erover moet weten

Parabenen, het is een woord dat je vast weleens tegen bent gekomen op de verpakking van beauty producten. Vooral in haar producten komt het vaak voor en veel merken adverteren met het feit dat hun producten vrij zijn van parabenen. Maar wat zijn parabenen eigenlijk en moet je ze vermijden? Wij zoeken het uit.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn te vinden in allerlei soorten producten. Van shampoo tot gezichtsreiniger en van douchegel tot serums. Parabenen hebben een belangrijke taak. Ze zorgen ervoor dat je producten langer goed blijven. Ze houden de ingrediënten actief, effectief en ze voorkomen de groei van bacteriën in je producten. Parabenen zijn er in verschillende soorten, allemaal met hun eigen lange naam. Deze ingrediënten worden al erg lang gebruikt, maar de veiligheid ervan wordt vaak in twijfel getrokken.

Zijn parabenen veilig om te gebruiken?

Op deze vraag is momenteel helaas geen duidelijk antwoord te geven. Er wordt al vrij lang over gediscussieerd, maar een duidelijke concensus is er nog niet. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar parabenen en de effecten die ze kunnen hebben op ons lichaam. Zo is er bijvoorbeeld een link gelegd tussen parabenen in het lichaam en een verhoogde kans op borstkanker. In de EU worden parabenen momenteel als veilig beschouwd. Dit heeft te maken met het feit dat er maar kleine hoeveelheden parabenen worden toegevoegd aan producten. 

Naast mogelijke zorgen voor de gezondheid, kun je je ook afvragen of parabenen veilig zijn voor de planeet. Ook hier is nog geen duidelijk antwoord op te geven. Net als bij mensen, is er nog geen duidelijk beeld van het effect van parabenen op de lichamen van dieren.

Moet je parabenen vermijden?

Omdat er nog geen duidelijk antwoord is op de vraag of parabenen schadelijk kunnen zijn, is het ook niet met zekerheid te zeggen dat je de stof volledig moet vermijden. De EU keurt het gebruik van het ingrediënt goed, dus het is in veel producten terug te vinden. Het wordt voornamelijk geassocieerd met shampoo, maar parabenen zijn ook terug te vinden in make-up, huiverzorging en lichaamsverzorging. Parabenen compleet vermijden is daarom vrij lastig. Als jij graag het risico op eventuele gevolgen van het gebruik van parabenen wil voorkomen, kun je ervoor kiezen om over te stappen op natuurlijke producten zonder conserveringsmiddelen. Uiteindelijk is de keuze aan jou om producten met parabenen te gebruiken. Zo ver we weten zijn ze niet schadelijk, maar dit kan dus nog veranderen.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top