Gezichtsverzorging

Dit ingrediënt werkt écht om rimpels en lijntjes te verminderen

Dit ingrediënt werkt écht om rimpels en lijntjes te verminderen

Je huid is je grootste orgaan en weerspiegelt vaak hoe het gesteld is met je gezondheid. Zorg je slecht voor jezelf en je velletje? Dan is de kans groot dat je dit ziet. Naarmate je ouder wordt, zal je huid minder veerkrachtig en egaal zijn.

Laatst schreven we al over hyaluronzuur, een ingrediënt dat in veel beautyproducten zit en waarmee je kan zorgen dat je huid beter gehydrateerd is met als resultaat een frissere look, en nu willen we graag nog een belangrijke anti-aging bestanddeel met je delen: retinol. 

1. Wat is retinol?

Retinol behoort tot de retinoïde familie en is een afgeleide van vitamine A. Het verschil tussen al deze retinoïdes zit 'm vooral in de hoogte van de dosering. De variant met de hoogste concentratie is retinoïdezuur (ook wel retin-A of tretinoin) en kun je enkel op recept krijgen. Het voordeel van deze variant is dat het direct matcht met de variant die van nature in je huid zit en dus niet omgezet moet worden. Bij retinoïdes die gewoon in de winkel te koop zijn - zoals retinaldehyde, retinol en retinol esters - is dit niet het geval. 

2. Wat doet retinol?

Retinol is het perfecte middel om fijne lijntjes en rimpels aan te pakken omdat het collageenaanmaak stimuleert en de elasticiteit van je huid positief beïnvloedt. Je huid zal zichzelf sneller vernieuwen dankzij retinol en daarnaast verdwijnen vlekjes en oneffenheden. Hierdoor is het niet alleen ideaal om retinol te gebruiken voor een ouder wordende huid, maar ook voor mensen die pigmentatieproblemen hebben en cystische acne. 

3. Hoe kun je retinol het beste gebruiken?

Wil je aan de slag met dit skincare ingrediënt, dan is het verstandig om eerst een zo laag mogelijke dosering aan te schaffen en te kijken wat het effect is op je huid. Het kan zijn dat het eerst wat rood, droog en schilferig wordt maar dat kan vanzelf verdwijnen naarmate je huid eraan gewend raakt. Breng de retinol twee keer per week 's avonds aan en laat het goed intrekken voordat je andere producten gebruikt. Of je retinol ook rond je ogen kan aanbrengen, zijn de meningen over verdeeld. Wil je dit toch proberen? Wees er dan dus voorzichtig mee. Zorg ervoor dat je jouw huid gedurende de dag goed beschermt met een SPF wanneer je retinol gebruikt. 

4. Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Sommige producten met retinol beloven een zichtbaar verschil binnen een paar weken maar wil je écht een effect zien, dan is het beter om wat meer geduld te hebben. Het kan wel drie maanden of meer duren om een positief resultaat te kunnen aanschouwen. 

5. Wat zijn de haken en ogen van retinol?

Naast de eerder genoemde nadelige effecten van retinol - zoals droogheid en schilferigheid - is het goedje minder geschikt voor mensen die last hebben van eczeem, psoriasis of rosacea. Dit type huidjes vereisen een zachte aanpak en daarvoor is retinol toch wat te intens. Wil je testen hoe je huid op retinol reageert? Koop dan een product met een lage dosering en een variant waar het verwerkt is in een moisturizer. 

 
Beeld: Photo by Omid Armin on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top