Health

Waarom stretchen zo belangrijk is na het sporten

Waarom stretchen zo belangrijk is na het sporten

Voordat je begint met sporten doe je een warming up om de spieren warm te krijgen voor je training. Maar wist ej dat stretchen ná het sporten net zo belangrijk is? Hieronder vind je ...... redenen waarom stretchen belangrijk is.

1. Minder stress

Tijdens het stretchen heb je even de tijd om na een intensieve training rustig adem te halen. Je focust dan niet alleen op je ademhaling, maar ontspant je spieren tegelijkertijd ook. Als je gestrest bent verkrampen je spieren automatisch, en omdat je je spieren om het moment van stertchen juist ontspant, heeft dat een positieve invloed op stress.

2. Meer flexibiliteit

Stretchen na het sporten helpt je spieren lang te houden, wat ervoor zorgt dat bewegen een stuk makkelijker gaat. Dit heeft ook een positief effect op je flexibiliteit en bewegingsbereik. Het bewegingsbereik is het bereik waarmee het gewricht kan buigen of strekken. Het regelmatig strekken van je spieren vergroot dit bereik.

3. Verbeterde bloedcirculatie

Tijdens het rekken en strekken van je spieren vergroot je de bloedtoevoer naar je spieren, wat ervoor zorgt dat afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd worden. Zo krijg je een beter bloedcirculatie, en dat is belangrijk omdat onze bloedstroom onze spieren voorzien van de nodige voedingsstoffen. Ook zorgt het ervoor dat onze spieren makkelijker herstellen na het sporten en minder snel stijf worden.

4. Minder pijn

Het rekken van je spieren zorgt voor minder spierpijn en minder (micro)spierscheurtjes in je bindweefsel. Deze scheurtjes ontstaan door intensieve belasting op je spieren na een zware training, en dit rek je eruit tijdens het stretchen. Daarnaast zorgt het stretchen voor onstpannen spieren, en voorkomt het verkramping van de spieren. Ten slotte worden er tijdens het sporten en bewegen endorfines aangemaakt in de hersenen. Dit zijn chemische stofjes die ervoor zorgen dat we letterlijk minder pijn voelen.

5. Betere lichaamshouding

Het verstijven van spieren kunnen leiden tot een slechte lichaamshouding met daarbij verschillende soorten pijnklachten, zoals rugklachten wanneer je lang onderuitgezakt zit. Door het versterken en uitrekken van deze spieren verminder je de pijn, en krijg je een betere lichaamshouding als gevolg!

 

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top