Health

Sporten met een kater: go or no-go?

Sporten met een kater: go or no-go?

Heb je na een iets te gezellig feestje de volgende dag om acht uur een sportafspraak geboekt staan, maar is het nog te pijnlijk om te ogen te openen door die flinke kater? Tja... dan lijkt het misschien beter om maar niet te gaan sporten. Sommige mensen verdrijven juist graag hun pijn van de vorige avond het liefst met een work-out, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig? Ofwel: sporten met een kater: go or no-go?

Waarom je wel of niet moet sporten met een kater

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: sporten met een kater niet per se goed of slecht voor je. Maar, beide kanten hebben ook zo hun uitleg nodig. Daar zijn wij natuurlijk voor, dus read on. 

Alcohol eruit zweten

Om zo snel mogelijk alle alcohol uit je lichaam te verdrijven kun je het beste veel plassen en zweten. Ervoor kiezen om dan te gaan sporten lijkt logisch toch? Helaas heeft het ook zo zijn nadeel: je lichaam heeft al flink wat te verduren gehad in de avond en nacht ervoor, dus een training zou het alleen maar extra belasten. 

Daarnaast heeft je lichaam al minder vocht in zich door de alcohol, dus is alles eruit zweten dan wel zo'n goed plan? Volgens dokter Jordan D. Metzl is de 'algemene kennis' van alcohol uit je lichaam zweten zeker kloppend. 'Het is een erg goed idee om te sporten na een avondje uit, zodat de giftige stoffen van alcohol toch enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. Wel moet je oppassen voor dehydratatie, want alcohol is een vochtafdrijvende stof. Drink dus genoeg water voor je jezelf naar de sportschool begeeft', vertelt hij in HLN.

Stay hydrated

Aha, sporten kan dus wel goed zijn, maar extra water drinken dus ook. Voor, tijdens én na de work-out. Verder is het slim om geen HIIT-training te doen, aangezien je dan nog weleens van je stokje kunt gaan (al kan dat ook als je geen kater hebt). Kies voor een lichte training zoals een refreshing yoga sessie of een wandeling op de treadmill. Kies je ervoor om niet te sporten, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Luister vooral naar je lichaam en wat 'ie nodig heeft; dan ben je er de volgende dag weer helemaal bovenop. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top