Lifestyle

Zelf ORS-poeder maken tegen een kater: zo werkt dat

Zelf ORS-poeder maken tegen een kater: zo werkt dat

Je hoofd bonkt, de walm van bier hangt nog in je kleren en je maag draait zich om bij het idee aan shotjes en wijn. Je voelt je gewoonweg miserable. Vroeger waren die katers nog te doen, maar tegenwoordig lijken ze heftiger te worden. Wij hebben dé oplossing voor je kater: ORS-poeder om zelf te maken. 

ORS-poeder maken tegen een kater doe je zo

We hebben allemaal weleens de gevolgen meegemaakt van een gezellig avondje uit of ‘even’ een drankje doen. Productief ben je op zo’n uitbrakdag dan ook zeker niet, dus besluit je om lekker in je badjas en met drie liter water te gaan netflixen. Wat zou een wondermiddel tegen een kater toch fijn zijn, nietwaar? Het bestaat! Als je fans van ORS-poeder moet geloven dan. Neem het voor je naar bed gaat en je bent de volgende dag weer fris en fruitig. Maar kan je ORS-poeder ook zelf maken? We vertellen je er meer over.

Dit zijn onze drie gouden tips tegen een kater

Wat is ORS-poeder?

First things first: ORS-poeder is een isotoonmengsel van zouten en suikers, bedoeld om uitdroging te voorkomen. Het wordt vooral gebruikt bij diarree, maar het is dus ook ideaal als jij het iets te laat hebt gemaakt in de club met een aantal drankjes in je mik. Misschien wist je het al: een kater wordt grotendeels veroorzaakt door dehydratie omdat alcohol een vochtafdrijvende werking heeft. ORS-poeder als antikatermiddel is daarom wel logisch om te nemen. Je neemt hierdoor meer vocht op, dat helpt tegen de hoofdpijn.

Zo maak je zelf ORS-poeder:

Met ORS-poeder hydrateert je lichaam simpelweg sneller. Wanneer de suikers en zouten uit dat mengsel in je darmen worden opgenomen, nemen ze ook water mee. Maar hoe maak je eigenlijk zelf ORS-poeder tegen een kater? 

Dit heb je nodig:

  • 1 theelepel LoSalt uit de supermarkt, dieetzout of gewone keukenzout (100% natriumzout)
  • 18 gram suiker (maltodextrine, druivensuiker, witte tafelsuiker, rietsuiker, basterdsuiker of poedersuiker)
  • 1 liter water (kraanwater is prima!)

Aan de slag:

  • Was om te beginnen je handen voordat je het drankje gaat klaarmaken. Zet een schone kan of fles klaar.

  • Zet de ingrediënten klaar om zelf je ORS-poeder te maken

  • Begin met het mengen van de droge ingrediënten. Doe een halve theelepel van het zout en twee eetlepels suiker in een kommetje of bak. 

  • De volgende stap in het zelf maken van je ORS-poeder, is een liter vers kraanwater toevoegen. Als je niet de mogelijkheid hebt om een liter af te meten, voeg dan vijf koppen water toe. 

  • Roer je zelfgemaakte ORS-poeder goed door met een lepel. Als het goed is, is het mengsel na ongeveer een minuut flink roeren volledig in het water opgelost. 

  • Je bent klaar om je zelfgemaakte ORS-poeder op te drinken! Je kunt het mengsel 24 uur bewaren, mits het in je koelkast staat.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top