Lifestyle

Zó voorkom je een vervelende kater na een kerstfeestje

Zó voorkom je een vervelende kater na een kerstfeestje

Een hapje hier, een drankje daar: de kerstdagen staan vaak in het teken van samenzijn, maar ook van lekker eten en drinken. Toch drink je vaak net een glaasje te veel en voel je de bui alweer hangen. Een kater is dan ook onvermijdelijk, zou je denken. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je die vervelende kater kunt voorkomen.

Tipje van de sluier: je hoeft jouw favoriete drankje niet te laten staan tijdens (en na) het kerstdiner! Ben je benieuwd hoe je een kater kunt voorkomen? Lees dan zeker even verder.

 

Begin met dit drankje

Misschien doe je dit al dagelijks, maar een glas warm water met citroen kan helpen om de kater te verminderen. Als je dit drinkt - voordat je aan de alcoholische versnaperingen gaat - zal het alcoholgehalte in je bloed niet zo snel omhoog schieten wanneer je de eerste slok neemt. Citroen zorgt er namelijk voor dat gal op gang komt, om vervolgens ‘giftige’ stoffen op te ruimen. Het is misschien even doorbijten - als je niet van citroen houdt - maar je zal later blij zijn dat je dit hebt gedaan. 

Ga voor bitter eten

Ja, jouw eetpatroon heeft ook invloed op de heftigheid van je kater. Als je bittere groentes - zoals boerenkool, rucola, broccoli of andijvie - eet, word je glutathion verdubbeld. Dit is de hardstwerkende antioxidant in je lichaam en neutraliseert als het ware de alcohol die je binnenkrijgt. Verwerk wat bitter eten in het kerstdiner en je zal mij later dankbaar zijn. Trust me.

Drink niet in de middag

Is het je ook al eens opgevallen dat je overdag sneller aangeschoten raakt dan in de avond? Hier is dus echt een reden voor. Iedereen beschikt over een bepaald enzym die ervoor zorgt dat de alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt. Overdag heb je minder van dit enzym in je lichaam dan ’s avonds. Je kunt dus beter in de avond drinken dan in de middag om die extreme kater te voorkomen.

Plan je workout 's ochtends in

Voor de fanatieke sporters onder ons is dit een hele handige tip. Zoals je waarschijnlijk al wist, verlies je tijdens een workout (veel) vocht. Doe je jouw sportsessie in de ochtend? Dan heb je nog de hele dag om je vochtbalans weer op peil te krijgen. Je raadt het al: als je een workout aan het einde van de middag doet, heb je dus te weinig tijd om jouw lichaam voldoende vocht te geven. Het gevaar hiervan is dat je een stuk sneller uitgedroogd kan raken van de alcohol.

Genoeg water blijven drinken

Hydrateren, hydrateren en nog eens hydrateren. Het is zó belangrijk om vocht binnen te krijgen the day after. Neem ook zeker voor het slapen gaan een glas water als je veel gedronken hebt. Ben je niet zo’n fan van water? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor een kop thee of water met een smaakje. Kokoswater is bijvoorbeeld een goed alternatief. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top