Health

Dit is hoe je kater zo snel mogelijk weggaat

Dit is hoe je kater zo snel mogelijk weggaat

Je hebt een gezellig avondje achter de rug met je vrienden. Er zijn genoeg alcoholische drankjes geschonken, waar jij heerlijk van heb gedronken. De dag erop vind je lichaam deze drankjes wat minder fijn. Zodra je wakker bent, krijg je dorst, hoofdpijn, misselijkheid en ga maar door. Wat doe je hiermee? Dit zijn wat middelen om je kater zo snel mogelijk weg te krijgen.

Lees ook: Hangxiety: heb jij deze kater ook wel eens?

Water tegen de kater

Deze hoor je misschien vaak, maar het drinken van water is echt nummer één hulp tegen een kater. Tijdens het drinken van alcohol ga je er lekker op los en ben je vast vaker op het toilet te vinden dan normaal. Al het vocht dat je in je lichaam hebt, plas je dan gelijk weer uit. Ook als je intensief bezig bent, bijvoorbeeld met dansen, raak je snel gedehydrateerd. Alcohol is dan niet een hydraterend drankje. Het trekt namelijk juist al het water uit je lichaam, wat één van de redenen van een slechte kater is.

Pak voor je gaat slapen alvast een glas water. Vertrouw je jezelf niet als je dronken bent? Zet dan vóór het drinken alvast een fles water klaar. Zo is het geen puinhoop als je de fles omstoot en duik je gelijk je bed in. Jij van de dag erna gaat de vorige jij erg bedanken voor het water. Als je wakker wordt is dat meestal door de hoofdpijn of een droge keel.

Neem geen ijskoud glas water, het is mogelijk dat dit juist een shock is voor je lichaam in plaats van verzachtend. Gooi ook niet gelijk een heel glas water naar achter. Als je maag van leeg ineens naar vol met water gaat, is er een mogelijkheid dat je maag daar niet lekker op reageert. Drink daarom kleine slokjes, om de pijn te verzachten en je lichaam er zo snel mogelijk weer bovenop te krijgen. Het allerbeste is natuurlijk om tijdens het alcohol drinken af en toe een glas water te drinken, om zo gehydrateerd te blijven en minder last te krijgen van een kater.

Eet koolhydraten

Alcohol zorgt ervoor dat je bloed suiker lager is dan normaal. Hierdoor voel je je ook slechter en komt die duizeligheid sneller op. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren, net zoals een stoomtrein kolen nodig heeft. Eet een broodje of wat crackers. Kies iets wat jij makkelijker naar binnen krijgt dan ander voedsel. Je wil namelijk niet dat je alles weer uitspuugt. Dan ben je weer terug bij stap één en voel je je beroerder dan eerst. Ook fruit helpt bij het eten van koolhydraten. Het zit er namelijk vol mee én zit bomvol met water. Ook goed voor je lichaam en tegen die vervelende kater.

Rode ginseng

In Aziatische landen zoals China en Korea gebruiken ze ginseng al een lange tijd. Voel je je even niet goed? Neem een ginseng thee of drink ginseng extract. Dit helpt dus ook tegen de symptomen van een kater. Het zorgt er bij de meeste gevallen voor dat je er minder lang last van hebt. De symptomen zijn dus niet minder heftig, maar blijven minder lang bij je. Fijn als je bijvoorbeeld weer snel aan het werk gaat en geen tijd hebt om rustig de kater eruit te slapen.

Ginseng heeft meerdere voordelen voor je gezondheid. Zo is het ontstekingsremmend, is het goed voor je brein, geeft het je immuunsysteem een boost, geeft het je energie en sommigen zeggen zelfs dat het de kans op kanker kleiner maakt. Hoeveel van deze voordelen je gelooft, ligt bij jou. Wat we wel met zekerheid mogen zeggen, is dat ginseng je een goede boost geeft. Drink dus bijvoorbeeld naast je water wat ginseng thee of -extract.

Slaap

Heb je de hele dag vrij en hoef je niets te doen? Blijf dan lekker in bed liggen. Veel alcohol in je lichaam zorgt ervoor dat je slechter slaapt. Als je dronken bent, val je vaak sneller in slaap. Daardoor denk je misschien dat je dus heerlijk gaat slapen. Je slaapt helaas onrustiger dan normaal. Je bent minder lang in je REM slaap. Hier vinden al je dromen plaats, of je deze nu herinnert of niet. Je wordt meer wakker tussen het slapen door, ook al weet je daar de dag erna niets meer van. Blijf dus lekker in je bed liggen, doezel wat weg en vergeet het water niet.

Al misselijk? Eet dit

Is misselijkheid jouw naarste symptoom van een kater? Dat is vaak super vervelend. De hele dag boven de wc hangen en paracetamol slikken is niks. Ook is het vaker het gevoel van overgeven in plaats van ook werkelijk over te geven. Voedsel met veel smaken en texturen zijn dan net de laatste druppel voor je lichaam om écht over je nek te gaan. Eet daarom eten met zo min mogelijk smaak, hoe flauwer hoe beter. Banaan, rijst, appelmoes, droog brood en droge crackers zijn goede opties. Als je het brood en de crackers met iets belegd, is de kans weer groter dat het verkeerd op de maag valt. Eieren zijn een twijfelgeval. Ze gaan er bij de één heel gemakkelijk in, terwijl de ander al overgeeft bij het horen van het woord.

Lees ook: Als je dit eet voordat je gaat drinken dan is jouw kater minder heftig

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top