Fashion

Met deze tips gaat kleding zo lang mogelijk mee

Met deze tips gaat kleding zo lang mogelijk mee

Natuurlijk, winkelen is leuk, maar continu nieuwe kleding kopen is niet heel duurzaam. Daarnaast wil je dat sommige kleding zo lang mogelijk meegaat. Alleen hoe zorg je dat je niet de hele tijd een nieuwe garderobe hoeft te shoppen? Take notes, want hier heb je tips voor een duurzamere kledingkast!

1. Koop kleding van kwaliteit

Kleding van kwaliteit is vaak een stuk duurder dan de fast fashion uit winkels als H&M, Primark en Zara. Wel is het beter voor de wereld, kledingmakers én jezelf om vaker kleding van kwaliteit te kopen. Zo scheelt het je waarschijnlijk een hoop geld, doordat de kleding langer meegaat. Als je dit toch gaat doen, kun je trouwens ook overwegen om te beginnen aan een capsule garderobe. Dan word je kledingkast pas écht duurzaam!

2. Was je kleding niet te vaak

Oké, als je een keer echt gezweet hebt, mag de kleding na een dag wel in de was. Maar pas een beetje op met je kleding en was de kleding niet te vaak. Probeer een kledingstuk minstens drie keer te dragen, voordat je het in de wasmachine gooit. Dan blijft je kleding langer mooi. Tijdens het wassen draait je kleding namelijk continu rondjes en rekt het op een gegeven moment meer uit. Het kan dus sneller slijten en kapotgaan.

3. Doe kleding in de handwas

Ook kun je vaker een handwas doen. Dit is vooral een goed idee bij kwetsbare kleding, zoals gebreide kleding, sportkleding, lingerie en zwemkleding. Wanneer je kleding met de hand wast, voorkom je dat de materialen schuren in de wasmachine. Zorg wel dat je de handwas met koud water doet. Dit zorgt er namelijk voor, dat je kleding niet vervaagt en/of krimpt. Zo blijft je kleding langer mooi.

4. Gebruik milieuvriendelijke wasmiddel

Let bij het kopen van je wasmiddel ook goed op het soort wasmiddel. Zo kun je beter milieuvriendelijke wasmiddel gebruiken. Niet alleen is dit goed voor het klimaat, maar ook is ecologisch wasmiddel een stuk vriendelijker voor je kleding.

5. Laat je kleding aan de lucht drogen

We snappen dat je soms je gewassen kleding snel nodig hebt. Dan is de droger een zeer fijne uitkomst. Alleen kan je kleding op een gegeven moment uitrekken door de droger. Daarom kun je het beter aan de lucht laten drogen om de kleding langer mooi te houden. Dat kan gewoon binnen aan een wasrek, maar natuurlijk ook buiten aan de waslijn. Wel alleen op droge dagen en op een plek, waar niemand je favoriete shirt kan jatten.

6. Vouw zware sweaters op

Misschien hang jij graag alles aan kledinghangers. Alleen is dat in het geval van zware sweaters geen goed idee. Al is de kans groot, dat je hangers de sweaters niet eens aankunnen. Eigenlijk is dit gewoon een teken, dat je ze moet opvouwen. Dit is veel beter voor de levensduur van je kleding! Dan heb je geen last meer van uitgerekte en gerafelde sweaters.

7. Was je kleding binnenstebuiten

In alle haast gooi je je kleding waarschijnlijk zo in de wasmachine. Dat terwijl je eigenlijk je kleding binnenstebuiten moet wassen. Het kost je wat meer tijd, maar het houd wel je geliefde kleding langer mooi.

8. Repareer je eigen kleding

En mocht je kleding dan tóch kapotgaan, kun je het natuurlijk ook proberen te herstellen. Leer jezelf hoe je je eigen kleding kan repareren. Een knoopje kun je makkelijk erop naaien met naald en draad. En ook een klein gaatje kun je vast wel bij elkaar naaien. Probeer kleding niet direct weg te gooien, maar geef je kapotte kleding een tweede leven!

Bron: TheGoodTee
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top